Eva González Pérez is door feministisch magazine Opzij uitgeroepen tot de Meest invloedrijke vrouw van 2021. González Pérez is de advocate die de toeslagenaffaire aan het rollen bracht. “Het is vooral een aanmoediging om door te gaan. Voor ons allemaal.”
De benoeming geschiedde op 16 december tijdens een bijeenkomst in kleine kring in Nieuwspoort in Den Haag. Opzij roemt met name de volharding van González Pérez in wat het blad ‘een schandaal van ongekende grootte‘ noemt.
Zeven jaar geleden raakte de advocate betrokken bij de toeslagenaffaire. Bij klanten van het gastouderbureau van haar echtgenoot werden toen de kinderopvangtoeslagen stopgezet omwille van ongefundeerde fraudeverdenkingen. González Pérez, werkzaam bij Advocatencollectief Trias in Helmond, besloot te procederen namens de getroffen gezinnen. Uiteindelijk bleek dat de ongebreidelde fraudejacht van de Belastingdienst heeft geleid tot financiële malaise voor duizenden gezinnen.
Strijd voorop
Het is niet de eerste keer dat González Pérez wordt beloond voor haar onaflatende inzet voor de gedupeerden. Zo ontving de advocate in oktober de RoeteRing van de Landelijke Cliëntenraad – de belangenbehartiger van uitkeringsgerechtigden – en werd ze in november door Advocatie en Sdu beloond met de Access to Justice Gouden Zandloper 2021. Ook reisde González Pérez vorige week naar Spanje om daar de prijs voor jurist van het jaar in ontvangst te nemen van het Colegio de Abogados de Málaga – de lokale advocatenorde in de Spaanse stad Málaga.
Allemaal leuk en aardig, die lofbetuigingen, maar voor González Pérez staat boven alles de strijd voorop. “Het is heel lief dat mensen je werk erkennen, en elke prijs is natuurlijk een steuntje in de rug bij dit ingewikkelde dossier, maar we zijn er nog lang niet. Nog steeds zijn niet alle cliënten gecompenseerd,” licht de meest invloedrijke vrouw van 2021 desgevraagd toe.
Symbolisch
“Het is dus vooral een aanmoediging om door te gaan,” vervolgt ze. “Voor ons allemaal, want ik doe dit niet alleen. Zonder mensen binnen de Belastingdienst die aan de bel hebben getrokken, of personen als Pieter Omtzigt, Farid Azarkan, Renske Leijten en journalisten Jan Kleinneijenhuis en Pieter Klein, had ik niets teweeg kunnen brengen.”
Dat González Pérez nu een prijs krijgt toegekend door een feministisch tijdschrift, heeft voor haar vooral symbolische waarde. “Het staat voor mij symbool voor al die vrouwen die gedupeerd zijn. Met name alleenstaande vrouwen,” zegt ze. “En verder ben ik natuurlijk ook heel erg vereerd dat Opzij mij heeft gekozen.”