In de strafzaak rond de mondkapjesaffaire heeft de rechter-commissaris van de rechtbank Rotterdam donderdag ingegrepen. Het onderzoek naar de betrokkenheid van Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel in oplichting, verduistering en witwassen werd mogelijk opnieuw gecompromitteerd door de onterecht verkregen toegang van het Openbaar Ministerie (OM) tot vertrouwelijke advocatencorrespondentie.
Dit meldt het FD. In het mondkapjesonderzoek lijkt het OM vertrouwelijke informatie van de verdediging te hebben ingezien. Het zou gaan om duizenden documenten die onterecht in de zogenaamde ‘dataroom’ van het OM terecht zouden zijn gekomen. Deze dataroom bevat alle in beslag genomen documenten van het onderzoek. Als het klopt dat ook in deze zaak vertrouwelijke advocatenstukken zijn ingezien, zou het OM in strijd met het wettelijk beschermde verschoningsrecht hebben gehandeld, wat de eerlijkheid van het proces in gevaar kan brengen.
Dataroom gesloten
Op aanwijzing van de rechter-commissaris werd de dataroom van het OM donderdag voor onbepaalde tijd gesloten. Dit betekent dat zowel medewerkers van het OM, de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) als advocaten van de verdachten geen toegang meer hebben tot de documenten. Het sluiten van de dataroom is bedoeld om verdere schade te voorkomen.
Volgens bronnen dichtbij het onderzoek zou een deel van de vertrouwelijke documenten afkomstig zijn van de mailboxen van de drie verdachten. In 2022 zou het OM deze mailboxen hebben gevorderd bij het bestuur van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA), onder leiding van advocaat Wouter Jongepier. Jongepier ontkent echter dat hij zich bewust was van het doorgeven van vertrouwelijke advocateninformatie aan de FIOD.
Vertrouwelijke informatie
De zaak wordt verder gecompliceerd door de mogelijkheid dat ook vertrouwelijke e-mails van andere advocaten, waaronder Steef Bartman, die Bernd Damme bijstaat in een civiele zaak over de mondkapjeswinst, in de dataroom terecht zijn gekomen. Bartman bevestigt dit en maakt zich zorgen over de impact van de onterecht verkregen informatie op de lopende zaken. Volgens Bartman heeft Jongepier mogelijk zonder enige terughoudendheid de mailboxen, inclusief die van zijn cliënt, overgedragen aan de FIOD.
Het OM heeft zich in het verleden verontschuldigd voor fouten die in de zaak tegen Box Consultants waren gemaakt en beloofde beterschap in de omgang met vertrouwelijke informatie. Hoofdofficier van justitie Michiel Zwinkels verklaarde onlangs nog dat het OM alles in het werk zal stellen om herhaling van dergelijke fouten te voorkomen. Desondanks blijft de kwestie rondom de mondkapjesaffaire een lastige uitdaging voor het OM, dat in beide zaken de schijn heeft tegengewerkt om het verschoningsrecht van advocaten te respecteren.
Een woordvoerder van de rechtbank Rotterdam wilde donderdag geen verdere details geven over de ingreep van de rechter-commissaris. Het onderzoek naar de zaak wordt voortgezet.