Kwamen eerder Jones Day en Porter Wright in opspraak vanwege werk voor Donald Trump, ditmaal is Foley & Lardner de pisang: partner Cleta Mitchell stond de afzwaaiende president bij in het uitgelekte telefoongesprek waarin hij Brad Raffensperger, de staatssecretaris van Georgia, onder druk zette om ‘voldoende stemmen te vinden’.
Afgelopen zaterdag belde het – nu nog – Amerikaanse staatshoofd een uur lang met staatssecretaris én partijgenoot Raffensperger vanwege de uitslag van de presidentsverkiezingen in de staat Georgia. De aankomende president Joe Biden won toen in deze swingstaat, en ook na twee – door Trump’s team aangevraagde – hertellingen bleef de uitslag hetzelfde. In het gelekte telefoongesprek probeert Trump Raffensperger, die de verkiezingen in Georgia overziet, over te halen om hem te helpen zijn nederlaag in de staat ongedaan te maken.
Pal achter Trump
De vertrekkende president eiste dat Raffensperger daarvoor 11.780 stemmen voor hem zou vinden, zodat die hem alsnog een verkiezingswinst in Georgia kunnen opleveren. Trump probeert Raffensperger in het gesprek eerst met vleierij en smeekbedes te overtuigen, maar dreigt later met strafrechtelijke procedures. Volgens The Donald is het schier onmogelijk dat hij de verkiezingen in Georgia heeft verloren: er zou sprake zijn van verkiezingsfraude, hoewel hij tijdens het belletje daarvoor geen bewijzen aanvoert.
Frappant is dat, naast Trump, andere hooggeplaatste Republikeinen zijn te horen. Bijvoorbeeld Witte Huis-stafchef Mark Meadows, maar ook advocaat Cleta Mitchell: partner bij Foley & Lardner en vroege medestander van Trump’s verkiezingsfraudeclaims. Ook in dit telefoongesprek schaart zij zich achter het afzwaaiende staatshoofd (de opname en het volledige transscript van het gelekte telefoongesprek is gepubliceerd door de Amerikaanse krant The Washington Post). Net als eerder Jones Day en Porter Wright – die rechtszaken hebben aangespannen namens Trump omwille van de verkiezingsuitslag – komt dit Foley & Lardner op veel negatieve aandacht te staan.
PAC-kritiek
Waar Jones Day en Porter Wright onder meer te maken kregen met boycots van rechtenstudenten en zorgen van cliënten en medewerkers, gaan er volgens Above The Law al geruchten dat Foley & Lardner business verliest door Mitchell’s betrokkenheid bij ‘een van de meest schokkende telefoontjes in de Amerikaanse geschiedenis’. Daarnaast stelt de juridische website uit New York dat zogenoemde PAC’s (political action committees) eveneens hun pijlen hebben gericht op biglaw.
Zo heeft The Lincoln Project (een politiek actiecomité opgericht door enkele (ex-)leden van de Republikeinse Partij om een eventuele herverkiezing van Trump, en hem gunstig gezinde senatoren, te verhinderen) zijn aandacht gevestigd op de grote advocatuur en Foley & Lardner sinds het incident, en er reeds venijnig over getweet – met een flood of comments op de socialmediakanalen van het kantoor tot gevolg.
Ook PAC MeidasTouch focust zich op biglaw en Foley & Lardner. Medeoprichter van het comité Ben Meiselas wond er op Twitter geen doekjes om: hij riep een Foley & Lardner-advocaat op de houding van het kantoor ten opzichte van het incident te veroordelen. Ook de officiële verklaring van Foley & Lardner – waarin het kantoor te kennen geeft, bezorgd te zijn over Mitchell’s betrokkenheid bij het telefoongesprek en eraan werkt om haar betrokkenheid beter te begrijpen – heeft Meiselas op de sociaalnetwerksite omgedoopt tot ‘woordendiarree‘.
Above The Law neemt eveneens een ferm standpunt in: zij stellen dat Mitchell al eerdere controverses op haar conto heeft en dat het tijd is voor Foley & Lardner om te beslissen what they’re going to do about it. Mitchell zelf gaf tot dusver niet thuis.
Vandaag opnieuw verkiezingen
Dinsdag vonden er senaatsverkiezingen plaats in Georgia, waarbij twee beslissende zetels worden verdeeld. Op het moment van schrijven lijken die hoogstwaarschijnlijk naar de Democraten te gaan, zodat de Senaat vijftig Republikeinse en vijftig Democratische vertegenwoordigers zal tellen. Een voordeel voor Biden: in het geval van een gelijke stemming ligt het finale oordeel bij zijn vice-president: Kamala Harris.
Foto: Cleta Mitchell (Travis Dove / The New York Times)