Een man dient een klacht in over zijn voormalig advocaat nadat deze erin faalt hem bij te staan in een geschil met zijn werkgever. De advocaat stopte plots alle communicatie en leverde bovendien de kortgedingdagvaarding te laat en alleen in concept in.
Wanneer de man een conflict met zijn werkgever heeft, besluit hij een advocaat in te schakelen. In eerste instantie is alles nog koek en ei, maar dat stopt wanneer de man na de mondelinge behandeling door de recht een factuur voor griffierecht krijgt toegestuurd. Hij schrijft aan zijn advocaat: “Had jij niet de tegenpartij verzocht de verschillende zaken aan jou te betalen?”
De advocaat reageert niet. Het is de start van een reeks pogingen van de man om contact te krijgen met zijn advocaat. Eén keer krijgt hij een bericht dat de advocaat ziek is en niet met de cliënt kan afspreken om de zaak voor te bereiden. De man probeert de advocaat meerdere keren te bellen en stuurt hem uiteindelijk dit bericht: “Ik moet je dringend spreken. Je neemt niet op maar stuurt alleen een bericht met de vraag of je later terug kan bellen. Tot nu toe heb je dat niet gedaan.”
Wanneer de raadsman ruim twee weken na zijn ‘ziekmelding’ nog altijd niet reageert op de pogingen van de cliënt om contact met hem te krijgen, besluit de man een klacht bij de deken in te dienen.
Opmerkelijk is dat de advocaat ook op de deken niet reageert, wanneer deze hem in september, oktober, november én december 2023 vraagt te reageren op de klacht.
Zeer kwalijk
De Raad van Discipline vindt het zeer kwalijk dat de advocaat weigerde te reageren op zijn cliënt: “Verweerder heeft slechts eenmalig, op 7 september 2023, aan klager laten weten dat hij ziek was, maar ook daarna heeft hij niets meer aan klager laten weten en klager zonder enige vorm van bijstand en in onwetendheid achtergelaten.” Ook het niet inleveren van een definitieve versie van de dagvaarding is volgens de raad ‘onzorgvuldig’ en niet-professioneel. Alle klachten worden dan ook gegrond bevonden.
Het levert de advocaat – ondanks gebrek aan eerdere tuchtrechtelijke maatregelen – een onvoorwaardelijke schorsing op van één week.
Lees hier de volledige uitspraak