De Haagse notaris Tjacco van de Velde, die afgelopen jaar geschorst werd in de ‘konijnenoren-affaire’, heeft in oktober 2015 een boete van 47.500 euro gekregen wegens het niet melden van vijf verdachte transacties. Per 1 december is hij ontslagen als notaris, meldt het Financieele Dagblad in een artikel over de hardere aanpak door het Openbaar Ministerie van dienstverleners en handelaren die geen melding maken van verdachte transacties.
Die in 2012 gestarte strengere aanpak in het kader van de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) is een succes, claimt het OM in de krant. Het aantal meldingen van verdachte transacties steeg flink: de Financial Intelligence Unit (FIU) ontving in 2014 277.000 meldingen, tegenover 167.000 in 2011. Tot nog toe zijn negen verdachten voor de rechter gebracht, onder wie twee notarissen. Zij zijn veroordeeld en beboet voor het niet melden van verdachte transacties. Een andere notaris, afkomstig uit Dieren, bleek diensten te verlenen aan een faillissementsfraudeur.
Het OM kwam Van de Velde op het spoor door diens betrokkenheid bij een Haagse huisjesmelker, die in juni 2015 vijf jaar cel kreeg wegens witwassen, hypotheekfraude en oplichting. Al in 2012 legde het OM in deze zaak beslag op tientallen panden in Den Haag, waaronder vijf appartementen die via Van de Velde eigendom waren geworden van vrienden en familie van de veroordeelde pandeigenaar.
Justitie startte een rechtszaak nadat onderzoek uitwees dat de notaris deze transacties niet had gemeld als verdacht in het kader van Wwft. De rechtbank Den Haag achtte vijf opzettelijke overtredingen van de Wwft bewezen en veroordeelde de notaris half oktober tot een boete van 47.500 euro. Hierna verzocht Van de Velde zelf om zijn ontslag, dat hem per 1 december werd verleend. Sindsdien is hij werkzaam als mediator.
Eind 2014 raakte Van de Velde in opspraak door een foto op zijn persoonlijke Facebook-pagina, die was gemaakt na afloop van een vastgoedtransactie. De notaris droeg roze konijnenoren en was omringd door cliënten met nepborsten voor en feestelijke slingers om, dit om een (vrouwelijke) curator een loer te draaien. De betreffende deal draaide namelijk om de aankoop van een stuk vastgoed uit een failliete boedel.
De Kamer voor het Notariaat schorste Van de Velde in oktober 2014 voor een week wegens ‘schading van de eer en het aanzien van het notariaat’, een maatregel die door het Gerechtshof Amsterdam in maart 2015 werd bekrachtigd. ‘De kamer heeft terecht overwogen dat de vertoning onnodig kwetsend en respectloos is voor klaagster en de failliet, dat de notaris onvoldoende de (mogelijke) gevolgen van zijn handelen heeft overzien, alsmede dat hij de kracht van de sociale media, in dit geval Facebook, duidelijk heeft onderschat. De kamer heeft de klacht dan ook terecht gegrond verklaard.’
Klik hier voor de uitspraak van de rechtbank Den Haag van 14 oktober 2015