Het blijft rustig voor de insolventiepraktijken van advocatenkantoren; een verwachte faillissementsgolf als gevolg van de coronacrisis blijft nog steeds uit. Ook in juli spraken de rechtbanken een historisch laag aantal faillissementen uit, meldt de Raad voor de rechtspraak: slechts 150.
Dit zijn er 53 minder dan in juni, en zelfs 129 minder vergeleken met juli 2020. Het aantal faillissementen staat hiermee volgens cijfers van de Raad voor de rechtspraak op een ongekend laag niveau. Er gingen in juli 115 rechtspersonen failliet, en 35 natuurlijke personen.
Een scherpe daling van het aantal faillissementen is al sinds het voorjaar van 2020 aan de gang. Volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal faillissementen sindsdien meer dan gehalveerd. Het eerste halfjaar van 2020 telde 1.917 faillissementen; in de eerste zes maanden van 2021 waren er 932 faillissementen.
In het eerste halfjaar van 2021 is het aantal faillissementen in Nederland meer dan gehalveerd ten opzichte van het eerste halfjaar van 2020. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar ging het om 1.917 faillissementen, dit jaar om 932 faillissementen.
De Rechtspraak heeft intussen de oorzaak van het lage aantal faillissementen niet onderzocht, maar noemt de ontwikkeling opvallend. Wel is het zo dat rechters bij de inhoudelijke beoordeling van faillissementsaanvragen naar alle relevante omstandigheden kijken, inclusief de huidige economische situatie. Dit leidt er toe dat rechters ondernemingen die in de kern gezond zijn, niet snel failliet zullen laten gaan. Mogelijk spelen ook de steunmaatregelen van de overheid een rol bij het lage aantal faillissementen.