Van de ruim 200 respondenten in het onderzoek Werken in de Advocatuur, uitgevoerd door organisatieadviseur Berenschot in samenwerking met Sdu, is 45% van mening dat hij of zij minder – en daarvan 11% zelfs ‘veel minder’ – dan marktconform wordt beloond. Dat is vergelijkbaar met de afgelopen jaren: in 2016 was 43% van de ondervraagden die mening toegedaan.
Het gaat dan ongetwijfeld over de advocaten die deels of in belangrijke mate werkzaam zijn in de gefinancierde rechtsbijstand. De uitkomst is ook in lijn met het eind oktober 2017 verschenen rapport van de Commissie evaluatie puntentoekenning gesubsidieerde rechtsbijstand. Die concludeerde dat het stelsel van door de overheid gefinancierde rechtsbijstand ‘ernstig achterstallig onderhoud’ vertoont, en dat advocaten gemiddeld veel meer tijd besteden aan hun zaken dan zij krijgen vergoed.
De Commissie: ‘Het door de regering als redelijk genormeerd jaarinkomen (BBRA-schaal 12, red.) is daardoor binnen het huidige stelsel niet haalbaar.’ Om een ‘redelijk genormeerde jaarinkomen’ wél mogelijk te maken zou er 127 miljoen euro per jaar bij moeten, becijferde de commissie onder voorzitterschap van de rechter H. van der Meer (gerechtshof Amsterdam).
Vanaf morgen bij u in de bus of in de e-mail: de special Werken in de Advocatuur. Advocatie Magazine gratis digitaal ontvangen? Klik hier!