62 procent van de juridische professionals gelooft dat effectief gebruik van generatieve AI het verschil kan maken tussen een succesvol en een onsuccesvol advocatenkantoor. Slechts 31 procent denkt dat juridisch werk op hoog niveau verandert door de technologie. Dit en meer kwam uit de survey die Wolters Kluwer in samenwerking met Above the law afnam onder juridische professionals.
Ruim tachtig procent van de ondervraagden denkt dat generatieve AI onderzoek en routinetaken drastisch zal veranderen, en vooral veel efficiënter zal laten verlopen. Juridisch werk op een hoger niveau zal in ieder geval het komend aantal jaar volgens de respondenten grotendeels onveranderd blijven. Slechts 31 procent denkt dat ook dit werk zal veranderen.
Ruim twee derde vermoedt dat advocaten en andere juridische professionals, die betrokken zijn bij kennisbeheer en onderzoek, het risico lopen overbodig te worden door AI. Rechtsgebieden die als eerste de gevolgen van AI gaan merken, zijn volgens de respondenten onder andere het ondernemingsrecht, intellectueel eigendom en fiscaal recht. Strafrecht en milieu- en energierecht zullen het minst last krijgen, aldus de ondervraagden.
In de gaten houden
Een sentiment dat veel terugkwam in de responsen, was dat – ongeacht de effecten op de juridische sector – AI een technologie is die door alle belanghebbenden in de gaten gehouden en omarmd moet worden. Hoewel de meesten het erover eens zijn dat het tot grote veranderingen zal leiden, lopen de specifieke voorspellingen daarover sterk uiteen.
De vragenlijst werd dit jaar door 275 juristen beantwoord, en draaide om de potentiële effecten van AI op verschillende gebieden binnen de juridische sector.