Europese studenten moeten veel meer in het buitenland gaan studeren. Dat vinden de onderwijsministers uit 46 landen die vorige week twee dagen bijeen waren in het Belgische Leuven. Nederland en Vlaanderen hebben in Leuven ook afspraken gemaakt over de automatische erkenning van elkaars diploma’s en titels.
Nu studeert ongeveer tien procent van de studenten in het buitenland. De bewindslieden vinden dat dit percentage de komende tien jaar moet verdubbelen. Een studie in het buitenland wordt gezien als belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling. Ook de kwaliteit van het onderwijs verbetert erdoor, zo menen de ministers, onder wie de Nederlandse minister van Onderwijs Ronald Plasterk.
Nederland en Vlaanderen hebben in Leuven ook afspraken gemaakt over de wederzijdse en automatische erkennniing van elkaars titels en diploma’s. Het praktische gevolg is dat Nederlanders die in Vlaanderen willen doorstuderen of werken niet langer erkenning hoeven aan te vragen voor hun diploma of titel. Hetzelfde geldt voor Vlamingen in Nederland. Vooral in Vlaanderen is er een ingewikkeld circuit om dat Nederlandse diploma erkend te krijgen.