De coronacrisis vertaalt zich tot nog toe niet in veel meer faillissementen. Sterker nog: de rechtbanken hebben in juli zo’n honderd minder faillissementen uitgesproken dan in juni (-27%), en zelfs tweehonderd minder vergeleken met juli 2019 (-43%). Dit blijkt uit een overzicht van de Rechtspraak.
Volgens de cijfers van de Raad voor de Rechtspraak gingen er in juli 2020 210 rechtspersonen (bedrijven of organisaties) en 57 natuurlijke personen failliet. Enkele advocatenkantoren verwachtten eind maart dat het werk voor de insolventiepraktijk fors zou toenemen, maar vooralsnog lijkt dit dus nog niet het geval.
De raad noemt nog te vroeg om harde conclusies te trekken over de vermindering, aangezien de oorzaak van de daling niet is onderzocht. ‘Met de coronacrisis in het achterhoofd is de daling opvallend te noemen,’ constateert de Rechtspraak. ‘Het zijn voor veel mensen en ondernemingen financieel zware tijden. Een stijging van het aantal faillissementen lijkt dan aannemelijk, maar het tegendeel is op dit moment het geval.’
Een mogelijke oorzaak kan zijn dat er momenteel relatief weinig partijen zijn die het faillissement van een schuldenaar aanvragen, stelt de raad. ‘Het aantal faillissementsrekesten is de afgelopen periode opvallend laag. Bovendien is in de Algemene regeling zaaksbehandeling Rechtspraak (onder 2.3) aangegeven dat de rechter bij de inhoudelijke beoordeling van een faillissementsaanvraag naar alle relevante omstandigheden zal kijken, waaronder ook de coronacrisis en de daarmee samenhangende (economische) situatie.’
Het gevolg hiervan is dat rechters op dit moment ondernemingen die in de kern gezond zijn, niet snel failliet zullen laten gaan. Een andere mogelijkheid is nog dat de steunmaatregelen van de overheid tot nu toe toch veel ondernemingen in zwaar weer overeind hebben gehouden.