Freshfields Bruckhaus Deringer deelt een tik uit aan drie grote rivalen in de Londense Magic Circle van grootste advocatenkantoren door als enige een fikse omzetstijging te laten zien. Dat blijkt uit de omzetcijfers uit het voorbije financiële jaar (1 mei 2012 – 30 april 2013) die de vier Magic Circle-giganten in de afgelopen week hebben gepresenteerd.
Een vijfde groot kantoor, Slaughter and May, geeft de resultaten niet prijs. Van de grootste Magic Circle-giganten die hun cijfers wel hebben vrijgegeven, laat Freshfields de hoogste omzetstijging zien in het afgelopen financiële jaar, met 7,2% naar 1,22 miljard pond. Dit is vooral te danken aan veel litigation-werk: Freshfields heeft hierin de grootste praktijk qua aantal advocaten. Volgens managing partner Ted Burke laat de omzetstijging de effectiviteit van een vernieuwde, flexibele aanpak zien, waarbij het kantoor meer dan ooit snel kan inspelen op de behoeften van de klant. De winst per equity partner (PEP) is bij Freshfields met het eveneens imposante percentage van 7,6% gestegen naar 1,3 miljoen pond. De winst steeg van 535 miljoen naar 548 miljoen pond (2,4%).
Omzet Clifford Chance daalt
Ondanks de omzetstijging van Freshfields laat Clifford Chance nog steeds de hoogste omzet zien van de vier, al daalde deze afgelopen jaar met 2,5% van ruim 1,3 miljoen naar 1,27 pond. De PEP daalde zelfs met 9% naar één miljoen pond, terwijl het aantal equity partners steeg van 400 naar 411. Clifford Chance wijdt de dalende omzet vooral aan wisselkoersschommelingen in het voorbije jaar. Het kantoor haalt ruim 72% van de omzet uit bedrijfsactiviteiten binnen in Groot-Brittannië (35%) en Europa (37%). Ondanks de lancering van een vestiging in Seoul en een samenwerking met boutiquekantoor Cavenagh Law in Singapore, daalde het Aziatische aandeel in de omzet tot 14% (van 185 naar 179 miljoen pond). Het target om vanaf 2014 250 miljoen pond uit de Aziatische markt te genereren, is bijgesteld. Managing partner David Childs noemt de resultaten ‘solid’, zeker in de huidige lastige markt.
‘Vluchtige wereldmarkten’
Allen & Overy en Linklaters komen beide uit op een omzet van 1,19 miljoen pond, met lichte stijgingen van respectievelijk 0,8% en 1,0%. Mede door de forse omzetstijging van Freshfields, staat Linklaters qua omzet nu op de vierde plaats. Het kantoor zag de winst per partner wel fors stijgen, met 5,6% naar 1,3 miljoen pond. De totale winst bedraagt 521,9 miljoen pond. Linklaters zoekt de oorzaak van de stagnering van de omzet in de ‘vluchtige wereldmarkten’ van het moment, ‘hoewel de ontwikkelingen in Azië en Afrika tot optimisme stemmen’.
De winst van Allen & Overy steeg iets harder dan het omzetpercentage, met 2,2% van 486 miljoen naar 496,7 miljoen pond. De PEP bleef met 1,1 miljoen pond gelijk ten opzichte van het jaar ervoor; wel steeg het aantal equity partners in de afgelopen twaalf maanden van 427 naar 442. Cijfers die al met al meevallen nadat het kantoor in november 2012 nog een omzetdaling van 3% noteerde, gemeten vanaf 1 mei. Managing partner Wim Dejonghe van Allen & Overy stelt dan ook dat er pas vanaf februari dit jaar weer veel werk te doen was, in het licht van het herstel van de kapitaalmarkten in de afgelopen drie, vier maanden.
Simmons & Simmons daalt licht
Ook bij relatief kleiner kantoor Simmons & Simmons is tot slot een stagnatie te bespeuren: de omzet daalde iets, van 251,7 naar 250,3 miljoen pond. De daling van de PEP bedraagt eveneens een marginale 0,6%, van 528.000 naar 525.000 pond. Ook hier zorgden veel zaken op het gebied van litigation en arbeidsrecht dat de inkomstendaling beperkt is gebleven. Managing partner Jeremy Hoyland constateert eveneens dat meer inkomsten genereren in een markt die momenteel amper in beweging is, nauwelijks te doen is.