Het lijkt er niet op dat cliënten van Pels Rijcken massaal zijn weggelopen nadat in maart vorig jaar de miljoenenfraude gepleegd door bestuursvoorzitter Frank Oranje uitkwam. De omzet van het kantoor kwam in 2021 slechts 2,4% lager uit dan in 2020, op 59,4 miljoen euro, aldus het jaarverslag.
Het aantal advocaten en notarissen groeide gedurende 2021 weliswaar van 173 naar 178 fte, maar de productiviteit daalde met 3,8%. Als gevolg hiervan nam het aantal declarabele uren af met 2.141, naar 193.385, zo staat in het afgelopen maand bij de KvK gedeponeerde jaarverslag. In de afgelopen jaren kwam iets minder dan de helft van de omzet steeds voor rekening van de praktijk van de landsadvocaat.
Eerder maakte Pels Rijcken al bekend het voltallige notariaat – circa tien notarissen en kandidaat-notarissen plus ondersteuning – af te stoten per 1 juli 2022. Hiermee lopen de kosten als gevolg van het schandaal verder op; de afvloeiing brengt een reorganisatiepost à 2,5 miljoen euro met zich mee. Daarnaast heeft het bestuur de verwachting dat het afscheid van het notariaat invloed gaat hebben op de kantooromzet. Het notariaat was tot nog toe steeds goed voor circa 8% van de jaaromzet.
Intussen blijft het hoogst onzeker of Pels Rijcken een vordering van 16,9 miljoen euro kan verhalen op de nalatenschap van Frank Oranje. Dit is ‘afhankelijk van diverse factoren die nog onzeker zijn’, zoals de omvang van de boedel en de schulden van de nalatenschap. ‘Pels Rijcken spant zich in om een zo groot mogelijk deel van de vordering te verhalen op de nalatenschap van Oranje,’ schrijft het bestuur.
Het kantoor meldde de geleden schade reeds vorig jaar bij de beroepsaansprakelijkheidsverzekeraars en de fraudeverzekeraar, maar die stellen allen dat de schade niet gedekt wordt. Pels Rijcken stelt dit nog nader te laten beoordelen. Naast de schade als direct gevolg van de fraude, lopen de vergoedingen aan gedupeerde cliënten en de kosten voor Van Doorne en Deloitte – die in opdracht van Pels Rijcken onderzoek deden – in de miljoenen.
In totaal wist Oranje jarenlang en op een vernuftige wijze circa 12 miljoen euro te verduisteren van cliënten van het kantoor. Die hadden niet door dat zij bedragen, bijvoorbeeld afkomstig uit rentesommen, misliepen. Toen het Openbaar Ministerie Oranje na jaren op het spoor was gekomen, pleegde hij in november 2020 zelfmoord. Het is nog altijd onduidelijk waar de verduisterde miljoenen gebleven zijn.