De coronacrisis heeft in het tweede kwartaal van 2020 weinig vat gehad op de totale juridische dienstverlening. De omzet groeide met 2% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2019, meldt het CBS. ABN AMRO voorspelt echter dat de advocatuur vertraagd wordt geraakt, met een omzetkrimp van 1% in 2021.
De omzet van de gehele zakelijke dienstverlening daalde in het tweede (crisis)kwartaal van dit jaar met liefst 18,5%, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Met de omzetstijging van 2% is de rechtskundige dienstverlening (advocaten, notarissen, gerechtsdeurwaarders) daarom een uitzondering binnen de zakelijke dienstverlening. Wel is deze groei aanzienlijk lager dan in voorgaande kwartalen.
Een aantal branches wist het omzetverlies als gevolg van de coronacrisis beperkt te houden tot enkele procenten. Zo is de omzet van de administratieve dienstverlening (accountancy, belastingadvisering en administratie) in het tweede kwartaal 1,9% lager dan een jaar eerder – de eerste omzetdaling in vijf jaar tijd –. De omzet van IT-dienstverleners was in het tweede kwartaal 0,9% lager dan een jaar eerder.
De door corona hard getroffen reis- en reclamebranches hebben tientallen procenten minder omgezet, zoals te zien is in de tabellen van het CBS. De reclamebranche zette 30% minder om. De omzet van de reisbranche slonk in het tweede kwartaal zelfs met 89,2%. In het eerste kwartaal van 2020 daalde de omzet ook al, toen met 19,2%.
Het omzetverlies van 18,5% voor de zakelijke dienstverlening is de sterkste daling ooit gemeten. Het vorige negatieve record dateert van het vierde kwartaal van 2009, toen de omzet met 7,6% daalde als gevolg van de economische crisis. Het ondernemersvertrouwen is aan het begin van het derde kwartaal van 2020 weer sterk toegenomen tot -25,3, tegen -40,3 in het vorige kwartaal. ‘Ondanks dat het ondernemersvertrouwen nog altijd bijzonder laag ligt, is de toename van 15,0 de grootste ooit gemeten,’ aldus het CBS.
ABN AMRO: ‘verschuiving van werk in advocatuur’
ABN AMRO constateert in een nieuwe sectorprognose voor de zakelijke dienstverlening dat de advocatuur niet zozeer te maken heeft met een afname, maar met een verschuiving van opdrachten. ‘Zo is de fusie- en overnamepraktijk nagenoeg stilgevallen doordat grote overnames uitgesteld worden,’ schrijven economen van de bank. ‘Daartegenover staat dat er de afgelopen maanden veel vraag is ontstaan naar crisisgerelateerd advieswerk. Kantoren die zich richten op arbeidsrecht en faillissementsrecht profiteren hiervan. De kleinere, meer gespecialiseerde kantoren zijn daarentegen kwetsbaar.’
Het is een beeld dat overeenkomt met de ontwikkelingen tijdens de kredietcrisis, en dat aantoont dat de rechtskundige dienstverlening weinig conjunctuurgevoelig is, aldus de bank. ‘Gaat het economisch goed, dan worden er veel contracten opgesteld en actief om advies gevraagd. Gaat het economisch slecht, dan hebben juristen hun handen vol aan ontslag van werknemers, het najagen van wanbetalers en het verlenen van ondersteuning bij reorganisaties.’
Ook na de economische crisis was er geen sprake van een algehele omzetkrimp binnen de advocatuur, maar wel van afvlakkende groei. Voor 2020 verwacht ABN AMRO dan ook een omzetgroei van 2%, tegenover 4,5% in 2019. De klap van de coronacrisis bereikt de advocatuur zeer waarschijnlijk vertraagd, samenhangend met een afnemende vraag vanuit het bedrijfsleven en druk op de tarieven. Voor 2021 verwacht de bank een omzetdaling van 1%. Voor de gehele zakelijke dienstverlening voorspelt ABN AMRO een krimp van 6%.