Tijdens de opsporing van Ridouan Taghi heeft het Openbaar Ministerie advocaten Nico Meijering en Leon van Kleef geschaduwd tijdens een zakenreis naar Dubai. Het OM bevestigt dit na een onthulling door het AD. Het kantoor van Meijering en Van Kleef, Ficq & Partners, is ‘verbijsterd en woest’.
Het OM ging in juni 2019 over tot deze actie na een tip dat een van de advocaten mogelijk een ontmoeting zou hebben met Taghi – toen nog voortvluchtig –, in Dubai. Het OM vroeg vluchtgegevens op en observeerde Meijering op Schiphol om te checken of hij inderdaad naar Dubai zou vliegen. Ook deed het OM het verzoek aan de politie in Dubai om hem en Van Kleef – die dezelfde vlucht nam – na aankomst te volgen.
De bijzondere opsporingsmethode werd niet van tevoren voorgelegd aan het College van Procureurs Generaal, omdat Van Kleef en Meijering niet de advocaat van Taghi zijn. “Door hen te observeren zou daarom geen inbreuk worden gemaakt op de vertrouwelijke relatie van een advocaat met zijn cliënt,” zo tracht het OM de actie te rechtvaardigen in een schriftelijke reactie. “T. werd in deze fase van het Marengo-proces al vertegenwoordigd door zijn huidige advocaat.” (Inez Weski, red.). Uiteindelijk werd er geen ontmoeting met Taghi geobserveerd – de advocaten bezochten hun cliënt Khalid J. -. De uiteindelijke verblijfplaats van Taghi werd via andere wegen achterhaald.
Nico Meijering omschrijft het OM in het Algemeen Dagblad als een ‘losgeslagen opsporings- en vervolgingsapparaat’, dat met deze actie hem en zijn collega Van Kleef ‘ernstig in gevaar heeft gebracht’. “Het is het zoveelste symptoom van een ernstig overspannen rechtstaat waarin advocaten moeten functioneren,” zegt hij in de krant. Vorige week beten Meijering en vier andere advocaten van FIcq & Partners nog fel van zich af na beschuldigingen van het OM over het lekken van vertrouwelijke informatie door advocaten aan verdachten in het Marengo-proces.
‘Veiligheid advocaten in gevaar’
De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) spreken van een zorgelijke ontwikkeling, die ‘de veiligheid van advocaten ernstig in gevaar kan brengen’. “Het zet het fundamentele rechtsbeginsel dat eenieder zich vrijelijk tot een advocaat moet kunnen wenden onder grote spanning,” zegt AR-lid Petra van Kampen.
De NVSA eist een garantie van de topman van het OM dat ‘dit nooit meer zal gebeuren’. NVSA-voorzitter Jeroen Soeteman reageert op Twitter: “De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten is zeer geschokt dat het OM advocaten heeft laten observeren en dat voor die advocaten en rechters geheim heeft willen houden. Het is juridisch niet toegestaan en kan de advocaten in gevaar brengen.”