Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft eind vorige week in hoger beroep veertig maanden gevangenisstraf geëist tegen ex-advocate Monique van Hal Scheffer wegens miljoenenfraude in de periode 2008-2010. Volgens haar advocaat deugt het financieel onderzoek naar de zoekgeraakte miljoenen niet en zijn haar ex-echtgenoot en een kantoormedewerkster de hoofdschuldigen.
Van Hal Scheffer was in het verleden de eigenaar van een advocatenkantoor in Den Haag en Amersfoort. Volgens het OM heeft de ex-advocate door oplichting tenminste vier miljoen euro verkregen. Ze zou zich schuldig hebben gemaakt aan oplichting van meerdere organisaties – waaronder enkele wooncorporaties –, valsheid in geschrift en witwassen.
Ze kon miljoenen bijschrijven op de kantoorrekening door valse stukken op te stellen, waarin cliënten werden verzocht om hoge bedragen over te maken met de bedoeling dit geld in een depot te storten. Het geld ging echter op aan juwelen, auto’s, dure kleding en andere goederen. Ook zou ze kostbare juwelen ter waarde van ruim een ton hebben verduisterd bij een juwelier uit Krimpen aan den IJssel.
Net als ruim twee jaar geleden stelde Van Hal Scheffer bij monde van haar advocaat Willem Jan Ausma geheel onschuldig te zijn. Nog altijd wijst ze voornamelijk haar ex-man en een kantoormedewerkster aan als de hoofdschuldigen. Daarbij kan het OM blijven stellen dat ze miljoenen heeft verduisterd, maar slechts enkele tonnen zijn daadwerkelijk getraceerd, stelt Ausma. Waar de rest is gebleven, blijft volgens hem onduidelijk: “De financiële recherche heeft zeer beperkt onderzoek gedaan naar de geldstromen.”
Daarbij heeft de vrouw wegens een posttraumatische stressstoornis (PTSS) geheel geen weet gehad van de fraudepraktijken. Dit trauma is een gevolg van jarenlange fysieke en seksuele mishandeling door haar ex-man, het voormalig PVV-statenlid Jos van Hal Scheffer. Hij pleegde in 2012 zelfmoord. Haar trauma heeft er volgens haar advocaat tevens aan bijgedragen dat de verklaring die Van Hal Scheffer in 2012 aflegde als onbetrouwbaar moeten worden gezien. “Zij was duidelijk niet overtuigd van haar eigen verklaringen en van haar eigen rol,” aldus haar advocaat.
Deskundigen hebben echter vastgesteld dat haar PTSS geen causaal verband houdt met de gepleegde strafbare feiten, zo werpt het OM tegen. De advocaat-generaal acht haar daarom toerekeningsvatbaar, met een dossier dat bovendien ruim voldoende bewijs bevat dat in haar richting wijst. “Wat verdachte in het bijzonder kwalijk moet worden genomen is dat ze derden heeft betrokken bij haar frauduleuze handelingen,” stelt de advocaat-generaal. “Door verdachte wordt alle schuld geschoven naar o.a. haar ex-man. Hij is dood en niet in staat een weerwoord te geven op alle beschuldigingen. Dat rekent het OM de verdachte aan.”
De strafeis valt door het lange tijdsverloop iets lichter dan in eerste aanleg. In oktober 2014 werd Van Hal Scheffer door de Haagse rechtbank veroordeeld tot 3,5 jaar cel. Die straf was conform de eis van het OM.
Het Gerechtshof Den Haag doet naar verwachting over twee weken uitspraak.
Update 30/1: dit bericht van 26/1 is uitgebreid aan de hand van de pleitnota van advocaat Ausma