Ook officieren van justitie lijden onder de gevolgen van de georganiseerde misdaad. Steeds meer officieren van justitie hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om anoniem in een strafzaak te werken. Dat meldt EenVandaag.
In 81 zaken zijn officieren van justitie officieel geanonimiseerd, blijkt uit cijfers in handen van EenVandaag. De steeds harder en gewelddadiger wordende onderwereld is daar de oorzaak van. De moord op Derk Wiersum in 2019 was het begin van de aanslagen op de rechtsstaat. Niet alleen advocaten, maar ook officieren van justitie voelen de hete adem van de onderwereld.
Sinds 2019 is er een speciale commissie ontstaan waar officieren van justitie een verzoek kunnen indienen voor een beperking van de herkenbaarheid of volledige anonimiteit. Dit geldt voor strafzaken waarin veiligheidsrisico’s bestaan. Een officier van justitie vraagt niet zomaar om anonimiteit. Er moet al een voorstelbare of concrete dreiging zijn. Dat kan bijvoorbeeld als een verdachte eerder dreigementen heeft geuit naar een politieman of -vrouw.
Met een nummer
In 54 zaken werken officieren van justitie onder een nummer. In dat geval komt de naam van de officier van justitie niet in het dossier naar voren. De namen van de anonieme aanklagers zijn opgeslagen in een kluis bij de rechter-commissaris en het Openbaar Ministerie. Daarentegen werd in 21 zaken verzocht om niet herkenbaar in beeld te worden gebracht tijdens een openbare rechtszitting. Dat betekent concreet dat er niet wordt gefilmd en er ook geen geluidsopnames worden gemaakt.