Het lijkt erop dat de insolventiepraktijken van advocatenkantoren het weer drukker beginnen te krijgen. In november spraken de rechtbanken in totaal 248 faillissementen uit, meldt de Rechtspraak. Dit is het hoogste aantal dit jaar en veel meer dan afgelopen oktober, toen er 154 faillissementen waren.
De afgelopen maand staat met bijna 250 faillissementen op ongeveer hetzelfde niveau als in dezelfde periode vorig jaar. Wel is dit aantal nog steeds aanzienlijk lager dan in de jaren voor de coronapandemie, aldus cijfers van de Raad voor de Rechtspraak.
De raad noemt het opvallend dat er vorige maand vooral meer rechtspersonen (bedrijven/organisaties) failliet zijn gegaan. Het aantal faillissementen onder natuurlijke personen (individuen) steeg ook wel, maar aanzienlijk minder sterk. Oorzaken hiervoor zijn niet bekend. Een grafiek van deze ontwikkeling is te zien op de website van de Rechtspraak.
Sinds de inwerkingtreding van economische steunmaatregelen als gevolg van de coronacrisis – in mei 2020 – , is het aantal faillissementen in Nederland sterk afgenomen. Volgens eerdere gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal faillissementen sindsdien zelfs ruim gehalveerd. Het eerste halfjaar van 2020 telde 1.917 faillissementen; in de eerste zes maanden van 2021 waren er 932 faillissementen.
De Rechtspraak heeft de oorzaak van het lage aantal faillissementen niet formeel onderzocht Wel is het zo dat rechters bij de inhoudelijke beoordeling van faillissementsaanvragen naar alle relevante omstandigheden kijken, inclusief de huidige economische situatie. Dit leidt er toe dat rechters ondernemingen die in de kern gezond zijn, niet snel failliet zullen laten gaan.