In een brief aan de Tweede Kamer legt de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) haar vinger op de zere plekken van de Rijksbegroting Justitie en Veiligheid 2025. De NOvA waarschuwt voor de gevolgen van de voorgenomen bezuinigingen op de rijksoverheid, lagere overheden en de asielketen.
Het kabinet wil de groei van het apparaat Rijksoverheid met 22 procent terugdraaien. De NOvA vraagt zich af hoe dit zich verhoudt tot de in de begroting verwoorde ambities, zoals bijvoorbeeld: de implementatie en nadere uitvoering van constitutionele toetsing, de oprichting van een constitutioneel hof en het verbeteren van de toegang tot het recht voor iedereen.
De zorg voor de democratische rechtsstaat is urgent, schrijft de NOvA en verwijst daarbij naar het rapport van de commissie rechtsstatelijke toets regeerprogramma. De commissie constateerde meerdere zorgpunten in de regeringsplannen.
Lees ook: NOvA: rechtsstatelijke ondergrens is in zicht
Planbureau
De NOvA sluit zich aan bij de aanbeveling van de Staatscommissie Rechtsstaat over de oprichting van een planbureau voor de rechtsstaat. Dit versterkt de informatiepositie van het parlement, stimuleert innovatie op basis van wetenschappelijke kennis en maakt bovendien inzichtelijk wat de investeringen in de rechtsstaat concreet opleveren.
Asielplannen
De Orde maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de asielplannen van het kabinet. De verwachting is dat de asielmaatregelen van het kabinet extra werk op gaan leveren voor de rechterlijke macht, IND en de justitiële inrichtingen. Instanties die nu al te maken hebben met te weinig capaciteit. Het afschaffen van rechtsbijstand zal ten koste gaan van de kwaliteit en zorgvuldigheid van beslissingen, met een kans op een groter aantal (gegronde) beroepen, hoger beroepen en vervolgaanvragen. Alle extra kosten zullen opgevangen worden door de justitiebegroting en uiteindelijk, wederom, de rechtsstaat, aldus de NOvA.
Sociaal advocatuur
De NOvA vraagt ook aandacht voor de vergoedingen van sociaal advocaten. Er moet volgens de NOvA op korte termijn geld worden gereserveerd ten behoeve van aanbevelingen van de commissie Van der Meer II. De NOvA dringt aan op een plan van aanpak voor de nabije toekomst.
Lees ook: Tekort aan sociaal advocaten neemt toe
De begrotingsbehandeling vindt plaats in de week van 19 tot 21 november 2024.