Organisaties met een wettelijke verantwoordelijkheid voor het voorkomen en bestrijden van fraude, witwassen en terrorismefinanciering krijgen toegang tot het UBO-register. Het gaat onder andere over notarissen. Ook zullen entiteiten met een ‘rechtmatig belang’ toegang krijgen.
Het voorstel, ingediend door demissionair minister Kaag van Financiën, demissionair minister Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid, en demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat, volgt op de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie in november 2022. De Nederlandse ministerraad heeft ingestemd met het wetsvoorstel.
Voorheen had iedereen toegang tot het UBO-register, maar het nieuwe voorstel beperkt de toegang tot specifieke partijen. Banken, notarissen en bevoegde autoriteiten behouden hun toegang om witwassen aan te pakken en te voorkomen. Daarnaast kunnen personen en organisaties toegang krijgen als zij een legitiem belang hebben, zoals pers en non-gouvernementele organisaties (ngo’s). Deze maatregel is bedoeld om de privacy van personen in de UBO-registers beter te waarborgen.
Preventie en opsporing
Het UBO-register bevat informatie over de eigenaar, zeggenschap of belangen van een organisatie. Het dient als een belangrijk instrument in de preventie en opsporing van criminele activiteiten, waaronder fraude, witwassen en terrorismefinanciering.
Een opvallende aanpassing aan het oorspronkelijke wetsvoorstel is dat nu ook medeoverheden, zoals gemeentes en provincies, toegang kunnen krijgen tot de registers. Deze toevoeging is gedaan om misbruik van de overheid voor criminele activiteiten te voorkomen.