Hofsteenge & Wesselink Notarissen in Enschede heeft tevergeefs bezwaar gemaakt bij de rechter tegen de komst van 22 drank- en drugsverslaafden als directe buren. De Rechtbank Overijssel verklaarde een beroep van het notariskantoor tegen de verstrekking van een omgevingsvergunning hiervoor door de gemeente Enschede eerder deze maand ongegrond.
De gemeente Enschede verstrekt begin 2017 een omgevingsvergunning zodat in een vrijstaande villa aan de Hengelosestraat in Enschede maximaal 22 verslaafden – cliënten van Tactus Verslavingszorg – onzelfstandig kunnen wonen. Dit is tegen het zere been van het naastgelegen Hofsteenge & Wesselink Notarissen, dat deze nieuwe buren liever ziet gaan dan komen. Notaris Venema klaagt in regionale krant Tubantia over overlast afkomstig van verslaafden die poepen in de tuin van zijn kantoor, prostitutie op een naburige parkeerplaats en drugsdeals vanuit het pand van het Leger des Heils, dat sinds eind 2016 aan de overkant zit.
Tegenover de bestuursrechter stelt het notariskantoor dat de huisvesting van deze groep mensen ‘met een zorgindicatie’ in strijd is met het bestemmingsplan: er zou meer sprake zijn van ‘zorg’ dan ‘wonen’. Bovendien zit die vestiging van het Leger des Heils al in de buurt, waar veel ‘personen met verslavingsproblematiek’ komen. Burgemeester en wethouders houden met de vergunning geen rekening hebben gehouden met omwonenden en bedrijven in de buurt.
Toetsing van het bestemmingsplan is niet aan de orde in deze zaak, stelt de Rechtbank Overijssel, dus dit argument kan direct de prullenbak in. Ook over de bevoegdheid van het college van B&W om zo’n vergunning te verstrekken, kan geen discussie bestaan. Verder is het voor de rechter niet aannemelijk geworden dat er in de buurt van het notariskantoor sprake is van ‘overconcentratie van huisvesting van kwetsbare groepen’, zoals gesteld door het notariskantoor. Het aantal opvangplaatsen in de buurt wordt juist teruggebracht of omgezet in wonen. En of het college zich ook heeft bemoeid met de komst van het Leger des Heils in de straat, doet er volgens de rechter niet toe.
Het notariskantoor vreest verder vooral dat de overlast in de buurt zal toenemen; het is immers een “‘feit van algemene bekendheid’ dat verslaafden een bepaalde mate van overlast aan hun directe omgeving bezorgen.’ Volgens het stadsbestuur zorgt goede huisvesting voor verslaafden er echter voor dat de overlast tot een minimum beperkt blijft. Bovendien waren er op de vorige locatie – die wordt gesloopt – nauwelijks klachten over geluidsoverlast of drugshandel ten aanzien van de Tactus-cliënten.
Nu het notariskantoor zelf in de praktijk ook weinig incidenten heeft gemeld – ‘meldingsmoeheid’ aldus de notarissen –, verklaart de rechtbank het beroep ongegrond. ‘Het is niet aannemelijk dat er met de onzelfstandige bewoning sprake zal zijn van dusdanige overlast dat verlening van de bestreden vergunning in strijd is met een goede ruimte ordening.’
Notaris Venema laat in Tubantia weten in hoger beroep te gaan bij de Raad van State.