De notaris van de in de vastgoedfraudezaak Klimop veroordeelde Jan van Vlijmen is gisteren door de Kamer van toezicht over de notarissen en kandidaat-notarissen uit het ambt gezet. Hij werd afgelopen december al strafrechtelijk veroordeeld tot vijf maanden gevangenisstraf voor lidmaatschap van een criminele organisatie, maar mag nu dus ook definitief zijn beroep niet meer uitoefenen.
Notaris Jan Carel Kloeck uit Heemstede was huisnotaris van hoofdverdachte Jan van Vlijmen, de voormalig directeur van het Bouwfonds die als hoofdverdachte wordt gezien in de grootste vastgoedfraude uit de Nederlandse geschiedenis. Van Vlijmen hield zelfs kantoor in hetzelfde pand als waar Kloeck zijn praktijk voerde.
Kloeck ‘heeft in totaal een bedrag van 19 miljoen euro op zijn derdegeldenrekening bewaard zonder de betrokken partijen kritisch en indringend te vragen naar de herkomst van de gelden,’ schrijft de rechtbank Haarlem op Rechtspraak.nl.
Volstrekt kritiekloos
‘[…] De notaris zou in dit geval zijn dienst hebben moeten weigeren. Door zijn volstrekt kritiekloze opstelling heeft de notaris de toegevoegde waarde die het notariaat kon en moest bieden op geen enkele wijze waargemaakt,’ aldus de Kamer van toezicht.
Daarnaast was Kloeck betrokken bij twee ABC-transacties, terwijl er geen goede verklaring was voor de waardesprongen van het onroerend goed bij die transacties. Er is sprake geweest van waardesprongen van 15 miljoen euro in 1 dag tot ruim 46 miljoen euro in twee maanden. De Kamer van toezicht verwijt de notaris dat hij niet of nauwelijks heeft doorgevraagd, maar kritiekloos is afgegaan op niet onderbouwde verklaringen voor de prijsverschillen van de betrokken partijen.
De handelswijze van Kloeck en de gevolgen ervan voor de gedupeerden, wordt door de tuchtrechter dusdanig ernstig bevonden dat ontzetting uit het ambt de enige passende maatregel is. Hij kan nog wel in hoger beroep tegen de uitspraak.
Onderzoek naar kantoorgenoot
Vorige maand schreef het Haarlems Dagblad dat het Bureau Financieel Toezicht (BFT) een onderzoek instelt naar de ex-kantoorgenoot van Kloeck, René Einarson. Die heeft verklaard dat hij wist dat het bij de Klimopzaak betrokken geld van Bouwfonds afkomstig was, maar dat hij niet wist dat hij meewerkte aan witwaspraktijken. Het BFT plaatst vraagtekens bij zijn verklaringen. Nog niet duidelijk is wat de aard van het onderzoek naar Einars