De Stichting ter Bevordering der Notariële Wetenschap en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie leveren een financiële bijdrage van €75.000 aan een onderzoek van rechtshistoricus Raymund Schütz (VU) naar de rol van het notariaat in de oorlog. Door deze financiële bijdrage kan Schütz nog een jaar volledig aan zijn onderzoek werken. Dat laat de VU weten in een persbericht.
Notarissen speelden een belangrijke rol bij de onteigening en doorverkoop van Joods onroerend goed in de Tweede Wereldoorlog. Zij verzorgden de overdracht en stempelden de akte, waarmee die definitief notarieel werd vastgelegd. Door de verplichte notariële geheimhouding was de rol van notarissen lange tijd onzichtbaar.
Rechtshistoricus Schütz onderzoekt deze rol sinds 2012 aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij ontdekte al dat het notariaat aantoonbaar mee heeft geholpen aan onteigening en doorverkoop. Met de financiële bijdrage kan Schütz de vele gegevens uit regionale archieven analyseren. “Ik kan hiermee beter in kaart brengen hoe notarissen op maatregelen van de bezetter hebben gereageerd: meewerken, vertragen of weigeren. En of daar regionale verschillen in waren.”
Maatschappelijke rol notariaat
De Stichting tot Bevordering der Notariële Wetenschap vindt het belangrijk om bij te dragen. “Wij ondersteunen dit onderzoek omdat vele facetten van het notariaat in de Tweede Wereldoorlog tot op heden nog onvoldoende belicht zijn. Het onderzoek kan een goede stimulans zijn voor andere onderzoekers.”
Ook de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) benadrukt het belang dat Schütz ruimte krijgt om zijn onderzoek af te ronden. Juist vanwege de maatschappelijke rol van het notariaat moeten vragen over het verleden zo zorgvuldig mogelijk worden beantwoord. “Het onderzoek van Schütz levert een zeer waardevolle bijdrage aan meer duidelijkheid krijgen over de periode tijdens en direct na de Tweede Wereldoorlog”, aldus een woordvoerder van de KNB.