Uit een recente analyse van testamenten door Notariële Diensten blijkt dat bijna zestig procent van deze documenten is opgesteld vóór 2003. Ruim dertig procent dateert zelfs van voor 1990. Dit kan ongunstig uitpakken voor nabestaanden en leiden tot extra kosten.
Het onderzoek is in september uitgevoerd vanwege het vijfjarig bestaan van Notariële Diensten. De analyse richtte zich op ‘duizenden testamenten’ van mensen die in de afgelopen vijf jaar zijn overleden, en door het bedrijf zijn behandeld.
De cijfers worden ‘schrikbarend’ genoemd in het persbericht. Meer precies dateert 34,76 procent van de testamenten van voor 1990, 22,55 procent komt uit de periode tussen 1990 en 2003 en 42,19 procent is daarna opgesteld.
Problematisch
Onder de in september geanalyseerde testamenten bevonden zich volgens Notariële Diensten zelfs nog documenten die zijn opgesteld met een typemachine. Het bedrijf, dat veelvoorkomende notariële procedures automatiseert, noemt het problematisch dat zulke oude testamenten rondcirculeren.
Veel wetten en regels zijn sinds 2003 en 1990 namelijk al lang zijn veranderd. Hierdoor vormen deze documenten ‘een tijdbom bij overlijden’, aldus het bericht over het onderzoek – waarin wordt aangeraden om een testament om de vijf jaar te herzien. Notariële Diensten biedt zelf overigens zo’n herziening niet aan.
Een verouderd testament kan ongunstig uitpakken voor de nabestaanden. Daarnaast is het vinden van oude testamenten vaak een uitdaging, wat de kosten kan opdrijven.
Centraal Testamentenregister
Een handige dienst bij de zoektocht naar een testament is het Centraal Testamentenregister (CTR) van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Hier kunnen mensen kosteloos nagaan of een overledene überhaupt een testament heeft gemaakt. Over de inhoud daarvan is bij het CTR echter niets bekend; hiervoor moet een notaris worden geraadpleegd.