De burgemeester van Almere moet zijn besluit van eind november om Notariaat Prinsze per direct te sluiten, beter onderbouwen. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland woensdag bepaald. Notaris Maarten Prinsze had een kort geding aangespannen tegen de beslissing.
Burgemeester Weerwind van Almere besloot eind november om het notariskantoor te sluiten, wegens al langer bestaande verdenkingen dat notaris Prinsze zich bezighoudt met het faciliteren van criminele activiteiten. Er is al jaren een strafrechtelijk onderzoek wegens verdenkingen van witwassen gaande naar Prinsze, die in februari dit jaar uit het ambt werd ontzet vanwege een andere misstap. Zijn hoger beroep tegen deze beslissing diende begin december bij het Gerechtshof Amsterdam.
Vanwege de verdenkingen door de politie zou het Almeerse notariskantoor een gevaar vormen voor de openbare orde. Dit heeft de burgemeester echter onvoldoende toegelicht, stelt de voorzieningenrechter. Weerwind moet zijn besluit daarom nader onderbouwen. Tot die tijd mag het negen medewerkers tellende kantoor open blijven – hoewel Prinsze momenteel geschorst is -, in elk geval tot aan de uitspraak van het hoger beroep in zijn tuchtzaak. Die wordt in februari 2021 verwacht.
Acht voorbeelden
Notaris Prinsze voerde tijdens het kort geding aan dat de verdenkingen door de politie nog geen sluiting van zijn kantoor rechtvaardigen. De voorzieningenrechter gaat hier een eind in mee: de besluitvorming rondom het sluiten van het notariskantoor is gebrekkig geweest. De burgemeester kwam weliswaar met acht voorbeelden over vermeende criminele activiteiten, maar zeven van de acht zijn volgens de rechter te weinig concreet.
Ook blijkt uit die voorbeelden niet wat de criminele activiteiten zijn die de notaris gefaciliteerd zou hebben. Volgens de voorzieningenrechter kan de burgemeester zijn besluit niet baseren op het resterende ene voorbeeld, en is daarmee onvoldoende gemotiveerd waarom er sprake zou zijn van verstoring van de openbare orde.
Ook oordeelt de voorzieningenrechter dat de burgemeester meerdere andere meespelende belangen niet goed heeft afgewogen. Zo is er onder meer onvoldoende rekening gehouden met de belangen van de ‘bonafide klantenkring’ – hier had de KNB ook al openlijk kritiek op geuit – en de negen medewerkers van het kantoor.