Nationale-Nederlanden (NN) en ING gunnen de rechtsbijstandsportefeuilles die nu nog bij SRK Rechtsbijstand zijn ondergebracht per 1 juli 2019 aan DAS. Dit meldt DAS zelf in een persbericht. Enkele honderden SRK-juristen en -advocaten maken naar verwachting de overstap naar DAS, zegt een woordvoerder van DAS desgevraagd.
Het aantal klanten van NN en ING dat vanaf 1 juli 2019 wordt bijgestaan door DAS, komt uit op circa 200.000. Volgens de samenwerkingsovereenkomst die de partijen hebben ondertekend, neemt DAS voor een periode van drie jaar de uitvoering van de rechtsbijstandsportefeuilles van NN en ING voor haar rekening. DAS voerde al de rechtsbijstand voor het label OHRA en voor de verzekerden van het voormalige Delta Lloyd (inmiddels Nationale-Nederlanden) uit.
Volgens DAS zijn er met alle betrokken partijen afspraken gemaakt over werkgelegenheid, wat betekent dat de meeste SRK-juristen en -advocaten de keuze hebben om bij DAS aan de slag te gaan. Volgens de woordvoerder blijft een groot deel van hen hoe dan ook vanuit het SRK-kantoor in Zoetermeer werkzaam. SRK zegt in een korte reactie het belangrijk te vinden ‘dat er met de keuze van Nationale-Nederlanden voor de medewerkers van SRK nu meer duidelijkheid is over de situatie na 1 juli.’
DAS heeft nu nog zo’n 600 juristen in dienst – die jaarlijks 95.000 zaken behandelen -, en krijgt er kortom honderden bij. Het bedrijf heeft momenteel nog geen advocaten in loondienst en bekijkt hoe de dienstverlening verder wordt vormgegeven met de komst van honderden nieuwe (SRK)-collega’s, aldus de DAS-woordvoerder.
De nieuwe samenwerking tussen NN en DAS is nog onder voorbehoud van goedkeuring door de Autoriteit Consument en Markt en van consultatie van de ondernemingsraden van SRK en DAS. SRK heeft eerder al laten weten in sterk afgeslankte vorm verder te gaan en zich voortaan vooral te richten op de markt van niet-verzekerden. Aegon vertrekt eveneens bij SRK: deze rechtsbijstandsportefeuille komt per 1 juli 2019 voor rekening van ARAG, zo maakte deze verzekeraar en dienstverlener eind februari bekend.
Het afscheid van NN en Aegon betekent dat SRK grofweg 90% van zijn werk en omzet verliest. Het kantoor, met nu nog circa 70 advocaten in dienst, stapte eerder naar de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam om de besluiten van NN en Aegon aan te vechten. Op last van de rechter werd de ‘scheiding’ met een half jaar uitgesteld, naar 1 juli 2019.