Corona of niet, de maand januari staat traditiegetrouw garant voor een ware transfertsunami. De grote hoeveelheid jobhoppende advocaten en notarissen, nieuwe partners en directors en kersverse kantoren zijn weer op een rij gezet. Lees de Nieuwe Uitdagingen van het nieuwe jaar na de klik.
Verschuivingen binnen de advocatuur
Manon Cordewener is benoemd tot de nieuwe office managing partner van Hogan Lovells. Litigation partner Cordewener is sinds 1997 aan Hogan Lovells verbonden en geeft leiding aan het litigation team in Amsterdam. Ze is in het bijzonder gespecialiseerd in commerciële geschillen, ondernemingsrechtelijke geschillen, collectieve acties en faillissementsprocedures. Industriesectoren waarin zij actief is zijn onder meer: automotive, diversified industrials, financial institutions en consumer.
Gijsbrecht Nieuwland heeft zich per 1 januari aangesloten bij de partnergroep van Pels Rijcken. Nieuwland is sinds 2010 advocaat en sindsdien werkzaam bij Pels Rijcken. Als cassatieadvocaat voert hij een brede privaatrechtelijke praktijk, met een focus op het goederen- en insolventierecht en het (overheids)aansprakelijkheidsrecht. Ook adviseert en procedeert hij over vraagstukken op het grensvlak van privaatrecht en strafrecht en op het gebied van de strafrechtspleging in het algemeen. Daarbij richt Nieuwland zich in het bijzonder op aansprakelijkheid van de overheid voor haar optreden in het kader van de opsporing, vervolging en tenuitvoerlegging.
Pels Rijcken heeft Jantine Muller per 1 januari benoemd tot counsel. Muller werkt al meer dan achttien jaar voor het kantoor en heeft veel ervaring op het gebied van het bestuursrecht, bouwrecht, aansprakelijkheidsrecht en aanbestedingsrecht. Vanuit haar publiekrechtelijke en privaatrechtelijke expertise adviseert zij dagelijks over complexe aanbestedingsrechtelijke vraagstukken van uiteenlopende aard, onder meer over samenwerkingsvormen tussen overheden en private partijen (publiek-private samenwerking). Muller heeft in het bijzonder expertise op het gebied van privatisering, mobiliteit en ICT. Daarnaast adviseert zij over het aanbesteden van zorg en subsidies.
Lexence is 2021 gestart met twee nieuwe partners: Kevin Beukeveld en Lucas Stuurop. Beukeveld is al bijna acht jaar verbonden aan het kantoor en houdt zich bezig met de ondernemingsrechtelijke transactiepraktijk. Ook adviseert hij ondernemingen over diverse vraagstukken op het gebied van fusies, overnames en private equity-transacties. Beukeveld treedt op voor nationale en internationale ondernemingen.
Stuurop werkt ongeveer negen jaar voor Lexence en heeft zich gespecialiseerd in het corporate arbeidsrecht. Zijn praktijk is daardoor nauw verweven met de M&A transactiepraktijk van Lexence, waarbinnen hij adviseert over alle arbeidsrechtelijke aspecten van fusies en overnames. Daarnaast voert Stuurop een zelfstandige arbeidsrechtpraktijk die zich begeeft op het snijvlak met het ondernemingsrecht, waarbij hij optreedt voor zowel Nederlandse en internationale ondernemingen en corporates. Stuurop procedeert en adviseert onder meer op het gebied van het individueel en collectief ontslagrecht, concurrentie, overgang van onderneming, reorganisaties, medezeggenschap en de rechtspositie van statutair directeuren.
BarentsKrans heeft per 1 januari Marjolein van Rest tot partner corporate & commercial litigation benoemd en Ireen Castenmiller-van Hoorn tot counsel arbeidsrecht. Van Rest is een processpecialist: ze heeft ruime ervaring met procederen bij de Ondernemingskamer en in kort geding. Van Rest houdt zich bezig met het voorkomen en oplossen van nationale en internationale geschillen binnen en tussen bedrijven en samenwerkingsverbanden. Dit omvat zowel geschillen tussen stakeholders binnen een vennootschap, als geschillen over bestuurdersaansprakelijkheid, overname- en handelsgeschillen. Van Rest werkt sinds 2012 bij BarentsKrans.
Castenmiller-van Hoorn is al achttien jaar werkzaam voor BarentsKrans en gespecialiseerd in het arbeidsrecht. Ze heeft ruime ervaring met individuele kwesties zoals ontslag, flexibele arbeid, arbeidsongeschiktheid, non-concurrentie en collectieve aangelegenheden zoals reorganisaties en medezeggenschap. Zij staat nationale en internationale cliënten bij in onder meer de handels- en logistieke sector, cultuur en horeca. Castenmiller-van Doorn heeft bovendien specifieke expertise op het gebied van het internationale, particuliere onderwijs.
Martijn Stuart is per 1 januari gestart als partner op het Amsterdamse kantoor van Van Campen Liem. Stuart is een advocaat met elf jaar ervaring in het behandelen van grensoverschrijdende en nationale transacties en andere ondernemingsrechtelijke zaken. Hij is gespecialiseerd in M&A, met een focus op private equity en vastgoedtransacties, joint ventures en herstructureringen. Zijn cliënten bestaan voornamelijk uit investeringsfondsen en financiële instellingen, maar hij adviseerde ook corporates en managementteams. Voorheen was Martijn Stuart werkzaam bij Simmons & Simmons.
Nina Meuwese en Maurice Winkels zijn per 1 januari benoemd tot partner bij LXA The Law Firm. Meuwese is al ruim acht jaar verbonden aan het kantoor, daarvoor werkte ze bij Banning. Ze specialist op het gebied van verbintenissenrecht, vermogensrecht en internationaal privaatrecht. Als partner zal zij verantwoordelijk zijn voor het kennis- en kwaliteitsmanagement, waarmee de kwaliteit van de dienstverlening van LXA wordt gewaarborgd. Meuwese gaat ook mede leiding geven aan de sectie procesrecht en arbitrage.
Winkels werkt meer dan negen jaar voor LXA (daarvoor Van Iersel Luchtman) en is specialist op het gebied van het ondernemingsrecht, insolventierecht en financiering en zekerheden. Hij begeleidt ondernemers onder meer bij aandeelhoudersgeschillen, verbintenisrechtelijke geschillen, maar ook bij bestuurdersaansprakelijkheidskwesties. Daarnaast is Winkels betrokken geweest bij vele herstructureringen, faillissementen en surseances van betaling. Zowel als adviseur van bijvoorbeeld bestuurders, aandeelhouders of financiers, maar ook in zijn hoedanigheid van curator in faillissementen of bewindvoerder in surseances van betaling.
Op 1 januari zijn Michaël Dol, Peter Tennekes en Wouter Ursem toegetreden tot de maatschap Van Diepen Van der Kroef Advocaten. Dol is ruim acht jaar advocaat, waarvan de laatste vier bij Van Diepen Van der Kroef. Daarvoor was hij werkzaam bij Rotshuizen Geense Advocaten. Dol richtte zich aanvankelijk op het ondernemingsrecht, maar mettertijd is de focus meer komen te liggen op het aansprakelijkheidsrecht. Dol adviseert en procedeert voor en tegen de klassieke vrije beroepsbeoefenaren zoals de notaris, accountant en advocaat. Verder behoort de aansprakelijkheid van bestuurders, commissarissen en curatoren tot zijn werkgebied, waarbij tevens aandacht is voor de tuchtrechtelijke component. Tot slot houdt Dol zich ook bezig met collectieve claims en fraudedossiers
Tennekes voert een civielrechtelijke praktijk vanuit de Utrechtse vestiging van Van Diepen Van der Kroef. Hij heeft als specialisaties bouwrecht en aanbestedingsrecht. In 2018 is Tennekes bij Van Diepen Van der Kroef in dienst getreden, eerder werkte hij onder meer als bedrijfsjurist/advocaat bij Ballast Nedam gewerkt, en als hoofd juridische zaken & contractmanagement bij Imtech Traffic & Infra (nu: Dynniq). Tennekes heeft met gebruik van zijn praktische ervaring in de bouw, en het daarin opgebouwde netwerk, in twee jaar een florerende praktijk opgebouwd bij Van Diepen Van der Kroef. Hij bedient daarbij voornamelijk middelgrote en grote aannemers.
Ursem werkt sinds 2018 als advocaat ondernemingsrecht en insolventierecht bij Van Diepen Van der Kroef in Alkmaar, daarvoor werkte hij voor Knuwer Advocaten. Hij adviseert en procedeert met name in verband met geschillen over bestuurdersaansprakelijkheid, evenals overname- en handelsgeschillen. Ursem heeft daarnaast uitgebreide ervaring opgedaan in overnames, faillissementen en herstructureringen. Hij adviseert in dit kader ondernemingen in financieel zwaar weer, bestuurders, aandeelhouders en schuldeisers.
Jolien van Woudenberg heeft zich per 1 januari aangesloten als partner bij Höcker Advocaten. Van Woudenberg was tot 2010 reeds aan het kantoor verbonden als advocaat, werkte daarna bij Keizerhof advocaten en SUEZ advocaten, en sluit zich nu – na precies een decennium – weer aan bij Höcker. Ze heeft een brede praktijk en versterkt het kantoor op het gebied van ondernemingsrecht, media, algemeen belang en collectieve acties en geschillenbeslechting. Van Woudenberg behartigt belangen in uiteenlopende contractuele geschillen en is specialist in vennootschapsrechtelijke kwesties in verband met onder meer bestuurdersaansprakelijkheid. Verder geeft ze juridische bijstand bij onrechtmatige perspublicaties en andere privacy gerelateerde zaken.
Per 1 januari is Shanna Derksen toegetreden als nieuwe partner bestuurs- en omgevingsrecht tot de maatschap van Wijn & Stael Advocaten. Derksen is gespecialiseerd in het omgevingsrecht en milieurecht en is expert als het gaat om de omgevingswet. Derksen is sinds 2010 advocaat en sinds 2016 is zij werkzaam binnen de sectie vastgoed & overheid van Wijn & Stael Advocaten. Daarvoor was ze werkzaam bij Houthoff.
Lars Vader is per 1 januari benoemd tot director/counsel bij CKH Advocaten; vestiging Alkmaar. Vader is sinds 2011 advocaat bij CKH Advocaten en houdt zich met name bezig met vraagstukken op het gebied van het ondernemings- en arbeidsrecht. Hij heeft dan ook veel ervaring met ondernemings- en arbeidsrechtelijke geschillen en de advisering van ondernemingen op het gebied van aansprakelijkheid, incasso en (collectief) ontslag. Naast zijn functie als advocaat zal Vader zich in zijn nieuwe rol bezig houden met de dagelijkse leiding van de vestiging Alkmaar.
Delissen Martens heeft Hendrik Sytema met ingang van 1 januari benoemd tot partner. Sytema is sinds 2016 als advocaat verbonden aan het kantoor; daarvoor werkte hij voor Hoogendam Advocaten. Hij is werkzaam binnen de secties strafrecht, tuchtrecht en cassatie en treedt op voor zowel particulieren als ondernemingen. Van 2013 tot 2020 was Sytema lid van de Haagse raad van de orde (portefeuille strafrecht), laatstelijk ook als waarnemend deken. In 2020 is hij benoemd tot raadsheer-plaatsvervanger in het hof Amsterdam.
Per 1 januari is Kim Hakvoort partner bij het gespecialiseerde arbeidsrechtkantoor DingemansVanderKind Advocaten. Hakvoort is sinds 2013 advocaat bij DingemansVanderKind en is een expert op het gebied van arbeidsrecht en sociale zekerheid. Naast haar werk als advocaat is Hakvoort onder meer redacteur van het Tijdschrift Recht en Arbeid en is zij werkzaam als gastdocent aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Karin Verzijden is per 1 januari benoemd tot partner bij AXON Advocaten, een kantoor dat zich geheel richt op de life sciences. Verzijden werkte de afgelopen jaren al voor AXON, waar zij aan de basis stond van de food & feed praktijk. Als partner zal zij deze praktijk verder uitbouwen door begeleiding van bedrijven bij introductie van innovaties in deze markt, van academische spin-off tot gespecialiseerde multinational. Dit behelst zowel regulatoir werk, diverse commerciële contracten en ondersteuning bij handhaving.
Het team van AXON wordt verder versterkt met de komst van Judith de Wilde (foto links), die hiervoor werkzaam was als regulatory & legal officer bij SkinVision, een software bedrijf actief op het gebied van huidkankerpreventie. Ook is op 1 januari Max Luijkx (foto rechts) als advocaat gestart. Hij heeft zich gespecialiseerd in international technology law en zich zal gaan richten op de life sciences transactiepraktijk. Luijkx was reeds werkzaam bij het kantoor.
Clairfort versterkt zijn team met de komst van Claire Lombert (partner aanbesteding en overheid, foto links) en Charlotte van Lingen (advocaat ondernemingsrecht en arbeidsrecht, foto rechts). Lombert heeft zich aangesloten per 1 januari en versterkt het kantoor zijn expertisegebieden aanbesteding en overheid. Ze werkte hiervoor als advocaat voor Loyens & Loeff. Lombert focust zich, naast haar aanbestedingsexpertise, op contracteren en staatssteunvraagstukken. Charlotte van Lingen is afkomstig van Griffiths advocaten en eveneens per 1 januari aan de slag gegaan bij Clairfort. Ze zal zich bezighouden met ondernemingsrecht/M&A en (internationaal) arbeidsrecht.
Per 1 januari is Marjan Koelemeijer in dienst getreden bij de Utrechtse vestiging van KienhuisHoving als advocaat/associate partner. Vanuit de Domstad gaat ze deel uit maken van de praktijkgroep ondernemingsrecht in Enschede. Door deze constructie heeft KienhuisHoving, naast notarissen ook advocaten in Utrecht. Marjan Koelemeijer heeft ruim vijftien jaar ervaring in het ondernemingsrecht bij onder meer Houthoff, Banning en Simmons & Simmons. Daarvoor was ze promovendus en universitair docent Ondernemings- en Handelsrecht aan de Universiteit Maastricht. Verder is Koelemeijer sinds 2002 rechter-plaatsvervanger bij de Rechtbank Limburg.
BG.legal heeft per 1 januari Frédérique Kuiper verwelkomd als nieuwe collega-advocaat. Ze is overgekomen van VDB advocaten, waar ze ruim twee jaar werkte. Kuiper is gespecialiseerd in het intellectuele eigendomsrecht en reclamerecht. Ook houdt ze zich bezig met vraagstukken over het privacyrecht, commerciële contracten en e-commerce in brede zin. Kuiper gaat aan de slag binnen de sectie IE & privacy en team tech.
Albert Jan Nederhoed maakte op 1 december de overstap van DVDW Advocaten – waar hij bijna twaalf jaar werkzaam was – naar het insolventierecht en herstructureringsteam van Fort Advocaten in Amsterdam. Nederhoed is gespecialiseerd in insolventierecht en heeft ruime ervaring op het gebied van financiering en zekerheden, beslag en executie en van bestuurdersaansprakelijkheid. Tevens wordt hij regelmatig benoemd als curator.
Ben Polman maakt de overstap van van het Amsterdamse Cleerdin & Hamer naar Seebregts & Saey. Bij dit kantoor in Rotterdam gaat Polman per 1 februari zijn werkzaamheden als strafrechtadvocaat voortzetten, met daarbij de nadruk op het specialisme internationaal strafrecht. Voor Polman is het de eerste grote overstap in zijn carrière: hij was de afgelopen zes jaar werkzaam bij Cleerdin & Hamer.
Snijders Advocaten heeft Bas van Schijndel per 1 januari verwelkomt in zijn team. Van Schijndel is recentelijk afgestudeerd in de richting ondernemingsrecht en maakt de overstap van Taxperience, waar hij werkzaam was op de juridische afdeling, naar Snijders Advocaten. Daar gaat hij zich richten op de incasso- en procespraktijk.
Een bezig notariaat
Twee nieuwe partners voor Zuidbroek Notarissen: Coen Sip en Bart Jan Kuck. Sip is per 1 januari toegetreden als partner en heeft ruim negentien jaar ervaring in het ondernemingsrecht, waarvan de laatste jaren als notaris en partner bij Van Campen Liem en daarvoor bij Loyens & Loeff. Zijn focus en expertise liggen bij het (her)structureren van private equity en andere investeringsfondsen. Daarnaast adviseert hij bij M&A, venture capital-transacties en ten aanzien van de vennootschapsrechtelijke aspecten bij nationale en grensoverschrijdende fusies, herstructureringen en samenwerkingsverbanden.
Kuck is eveneens per 1 januari toegetreden en heeft ruim 25 jaar ervaring in het notariaat. Voor zijn aansluiting bij Zuidbroek was hij ruim twaalf jaar verbonden als notaris en partner aan het internationale advocatenkantoor Linklaters, en aldaar werkzaam in de corporate en M&A-praktijk. Kuck adviseert nationale en internationale ondernemingen over de verschillende aspecten van het ondernemingsrecht en is nauw betrokken bij M&A-transacties.
Deline Kruitbosch is benoemd tot notaris bij Dirkzwager. Ze neemt daarmee het stokje over van notaris-partner ondernemingsrecht Ton Lekkerkerker, die op 1 januari afscheid heeft genomen van het kantoor om aan de slag te gaan als toezichthouder en adviseur. Kruitbosch neemt volgens de officiële procedure het protocol – Lekkerkerker’s archief met notariële documenten – over, maar zijn cliënten worden verdeeld. Kruitbosch bestiert zelf reeds een goedlopende ondernemingsrechtpraktijk in governance-advisering, overnames en herstructurering. Zodoende gaat zij samen met notaris Karen Verkerk leiding geven aan het team ondernemingsrecht.
Nieuwe kantoren, samenvoegingen en naamswijzigingen
Evert-Jan Osnabrugge is deze maand zijn eigen advocatenkantoor gestart in Eindhoven: Osnabrugge Advocatuur & Advies. Hij verlaat hiervoor Taylor Wessing na ruim tien jaar, waar hij partner was en leiding gaf aan de corporate M&A praktijk van het kantoor in Nederland. Zijn nieuwe kantoor richt zich op het mkb, en dan met name familiebedrijven. De kern van het kantoor is ondernemingsrecht in de brede zin met een bijzondere focus op M&A.
Advocatenkantoor A van Tuijn heeft met ingang van 1 januari zijn deuren geopend in ‘s-Hertogenbosch. Advocaat en mediator Anneloes van Tuijn oefent haar beroep uit vanuit dit nieuwe kantoor. Ze heeft de afgelopen twaalf jaar gewerkt bij Van Zinnicq Bergmann advocaten en ervaring opgedaan en zich gespecialiseerd binnen het familierecht. Van Tuijn helpt cliënten bij het in kaart brengen van hun juridische posities en mogelijkheden. Ze wijst cliënten de weg, wat duidelijkheid geeft en ontzorgt, waardoor zij er niet meer alleen voor staan. Van Tuijn richt zich op een persoonlijke benadering en maatwerk.
Per 1 januari zijn Construct Advocaten en Ubink Rijs Advocaten samengegaan. De kantoren gaan gezamenlijk verder onder de naam Construct Advocaten (foto boven). Het team bestaat door de samenvoeging uit Lenneke Muller, Robert Jan Kwaak, Edwin van Dijk, Thomas Rijs en André Ubink. Construct Advocaten opereert in de markt van bouw, vastgoed en projectontwikkeling. De specialisaties van de advocaten zijn bouwrecht, aanbestedingsrecht en ruimtelijk bestuursrecht.
Het Haagse advocaten- en curatorenkantoor Broeseliske Van Vlijmen heeft per 1 januari zijn kantoornaam gewijzigd. Gekozen is voor de merknaam FYRM. Advocaten. Het kantoor is gespecialiseerd in insolventierecht, ondernemingsrecht, arbeidsrecht, vastgoed en privacy- en cybersecurity.
Forum Notariaat is met ingang van 1 januari verder gegaan onder de vlag van Bosscher Janssens, zo zijn notarissen Thea van der Veur (Forum Notariaat), André Bosscher en Jan Janssens (beiden Bosscher Janssens notarissen) overeengekomen. Van der veur stopt als notaris en de medewerkers van Forum Notariaat vinden onderdak bij Bosscher Janssens te Groningen. Voor relaties, verwijzers en cliënten verandert er weinig: Forum Notariaat en Bosscher Janssens zijn, naar eigen zeggen, vergelijkbare kantoren die eenzelfde notariële dienstverlening voorstaan.