Ja, het bestaat echt; een advocatenkantoor dat zich richt op ‘advocatuur voor Gay, Lesbian, Bisexuals en Transgenders’. Een sterk staaltje nichemarkt bedienen… En het kan een succes worden. “Ze willen specifiek een advocaat die zelf ook homoseksueel is.”
Door Sanne van Brunschot
Gerald Janssen is er in elk geval van overtuigd. Sinds juni profileert hij zich met Gaylegal.nl als advocaat die de gay community bijstaat. Nu, nog geen half jaar later, kan hij zeggen dat het helemaal niet slecht loopt.
Eerder dit jaar zette Janssen de stap naar het zelfstandig ondernemerschap. Hij nam de gelegenheid te baat om zijn eigen ideeën in de praktijk te brengen. Zo komt het dat we nu advocatenkantoor mr. Gerald Janssen kennen, maar ook Gaylegal. Janssen is zeker ook nog ‘gewoon’ advocaat, met reguliere cliënten en zaken. Maar men weet hem ook steeds beter te vinden als het gaat om homogerelateerd geweld, ouderschap en bijvoorbeeld geslachtsverandering.
Allereerst, hoe is Gaylegal ontstaan?
“Ik ben ermee begonnen toen ik van vrienden en kennissen hoorde dat er behoefte aan is. Er ging bijvoorbeeld een stel uit elkaar en zij wilden graag een advocaat die zelf ook homoseksueel is. Die was echter moeilijk te vinden. Ze wisten niet waar ze terecht konden. Een bevriende notaris bracht ook naar voren dat hij stellen ontmoette die de voorkeur hebben voor een gay executeur, om hun situatie in alle vertrouwen te kunnen bespreken. Sommige mensen willen specifiek een advocaat die zelf ook homoseksueel is, omdat die zich beter kan inleven.”
Het lijkt erop dat u de twee ‘kantoren’ strikt gescheiden houdt, met een blauwe en een roze website. Waarom is dat?
“Dat klopt, ik heb Gaylegal naast mijn reguliere kantoor. Ik heb besloten dat strikt gescheiden te houden, omdat ik de doelgroepen niet door elkaar wil laten lopen. Die zijn zo verschillend dat het moeilijk zou zijn daar één website van te maken. Ik vind het ook gewoon prettiger dat het gescheiden is. Aan de ene kant doe ik gay gerelateerd werk, maar aan de andere kant doe ik ook de reguliere advocatuur. Gaylegal is een voornamelijk familierechtelijke praktijk met een gay tint, terwijl ik daarnaast werkzaam ben op verschillende andere rechtsgebieden, zoals arbeids- en ondernemingsrecht. Dat wil ik graag zo houden.”
Is Gaylegal dan ook als apart bedrijf geregistreerd?
“Nee, Gaylegal is nog alleen een uiting naar buiten toe. Ik heb overigens wel wat belangrijke dingen laten vastleggen, zoals domeinnamen als gayouderschap.nl, gayexecuteur.nl en gayechtscheiding.nl. Die leiden nu direct naar gaylegal.nl. Dat heb ik gedaan om mijn vindbaarheid te vergroten. Ik heb dus wel eerst bekeken welke onderwerpen ik ga bedienen. Wat mij verbaast is dat al die domeinnamen nog niet geregistreerd waren.”
Marketingtechnisch is het een slimme zet om de doelgroep zo scherp af te bakenen. Zit er wellicht stiekem ook iets strategisch achter?
“Nee, in eerste instantie is het meer gevoelstechnisch. Ik draag de gay community een warm hart toe. Ik profileer me nu als zodanig, maar marketing staat daarbij niet voorop. Natuurlijk kan ik potentiële cliënten op deze manier aan mij binden, maar mensen hebben bij echtscheiding en dergelijke sowieso een advocaat nodig. Mijn homoseksualiteit kan een goede bijkomstigheid zijn.”
Wanneer ontdekte u voor het eerst dat er een markt is voor homogerelateerde juridische hulp?
“Begin dit jaar. Ik ving wat signalen op. Zoals ik al zei merkte ik in de vriendengroep dat er vragen waren. Ik merkte ook dat er nu in het recht en de politiek aandacht is voor bepaalde onderwerpen. Toen bedacht ik dat het wel eens een goede markt zou kunnen zijn om te bedienen. Toen ik in juni voor mezelf begon maakte dat het veel gemakkelijker om dit op te zetten. Ik ben gaan kijken of er inderdaad een markt voor is. Zijn er anderen die al iets vergelijkbaars doen? Dat bleek niet het geval. Ik heb op een rijtje gezet wat er onder gay advocatuur zou kunnen vallen, welke submarkten ik zou kunnen bedienen. Daarin heb ik wel een bewuste keuze gemaakt.”
Deed u eerder ook al – meer dan anderen – zaken voor homoseksuelen?
“Nee, toen kwam dat eigenlijk haast niet voor. Behalve bij toeval, maar dan ging het er niet om dat de cliënt of ik homoseksueel waren.”
Weet men u nu al aardig te vinden?
“Ja, ik doe steeds meer werk voor deze doelgroep. Het kende natuurlijk een opstartfase, waarin ik wat contacten heb uitgezet, en de vakantieperiode kwam er tussendoor. Maar je merkt nu wel dat alles begint te lopen. Ik schat dat 40 procent van het werk dat ik nu doe gay gerelateerd is.”
Wat voor specifieke juridische problemen heeft de gay community zoal?
“Kwesties op het gebied van ouderschap bijvoorbeeld. Er is de laatste tijd nogal wat te doen over het wetsvoorstel omtrent ouderschap van lesbische stellen. Men is zoekende met betrekking tot donorschap en adoptie en daar is onzekerheid over, dat merk je. Een ander voorbeeld is gay echtscheiding. Omdat het homohuwelijk sinds een jaar of tien is toegestaan, is nu ook de tijd aangebroken dat mensen gaan scheiden. Ook kom ik mannen tegen die een kind hebben met een vrouw, maar pas daarna uit de kast kwamen. Die hebben te maken met de afwikkeling, zoals alimentatie en omgangsregelingen. In zo’n situatie is de vrouw vaak verbitterd; de homoseksualiteit is extra olie op het vuur en zorgt voor extra venijn bij de wederpartij.”
Bent u van plan Gaylegal te laten uitgroeien tot een groot kantoor?
“Mijn ideaal is dat het groeit, met meerdere advocaten en misschien ook landelijk. Dat er bijvoorbeeld in het zuiden van het land iemand is die hetzelfde wil doen. Er zit een stijgende lijn in, ik merk dat het aanslaat, maar ik weet niet wat de toekomst brengt. In eerste instantie doe ik het dus alleen. Als het me boven het hoofd gaat groeien, zou ik graag aansluiting zoeken bij andere advocaten. Die moeten bij voorkeur natuurlijk zelf ook homoseksueel zijn, dat is de kracht van het concept.”