Per 7 november is Nederland een nieuwe advocatuurlijke vereniging rijker: de Vereniging Massaschade Advocaten (VMA). De vereniging waarschuwt voor de huidige onbalans tussen de toegang tot het recht voor gedupeerden en de noodzaak van een zorgvuldige juridische procedure.
De VMA is opgericht door advocaten die voornamelijk optreden aan de kant van de eisende partij in massaschadezaken. Ze vertegenwoordigen consumenten en organisaties die maatschappelijke problemen alleen kunnen aanpakken via collectieve rechtszaken. Collectieve rechtszaken, die vaak betrekking hebben op kwesties zoals oneerlijke afspraken, slecht functionerende medische implantaten, sjoemelsoftware en privacy-inbreuken, lopen volgens de VMA momenteel onnodig lang. Gedupeerden worden hierdoor ernstig benadeeld.
De VMA heeft tot doel de balans te herstellen en streeft naar snellere, efficiëntere en goedkopere rechtszaken. Dit kan worden bereikt door praktische drempels te verlagen en in gesprek te gaan met wetgevers en andere belanghebbenden. De vereniging gelooft dat iedereen in Nederland recht heeft op een eerlijke, betaalbare en efficiënte toegang tot een onafhankelijke rechter.
Voor iedereen toegankelijk
Op dinsdag 7 november wordt de oprichting van de VMA gevierd met een eerste kick-off seminar. Inmiddels zijn meer dan 75 advocaten, van vijftien verschillende advocatenkantoren aangesloten bij de VMA. Het bestuur van de vereniging bestaat uit vijf advocaten: voorzitter Koen Rutten (Finch Dispute Resolution), secretaris Patrick Haas (AKD), Carlijn van Rest (Scott + Scott), Flip Wijers (Lemstra Van der Korst) en Frank Peters (bureau Brandeis).
Rutten benadrukt het belang van collectieve acties en het recht op betaalbare toegang tot een rechter, zonder dat dit een privilege mag zijn. Hij stelt dat het een grondrecht is dat voor iedereen toegankelijk moet zijn. Met de nieuwe samenwerking hoopt de VMA actief deel te kunnen nemen aan het publieke debat, en zo een ‘ongegronde vrees voor de ongewenste neveneffecten van massaclaims’ weg te nemen. Ook hopen ze praktische drempels voor collectieve acties te verlagen.
De introductie van de Wet Afwikkeling Massaschade in Collectieve Acties (Wamca) was bedoeld om de toegang tot het recht op een effectievere manier te vergroten. In de discussie over collectieve rechtszaken ligt de focus vaak op de vrees voor ongewenste neveneffecten, zonder dat deze duidelijk zijn gedefinieerd of op objectieve onderzoeksgegevens zijn gebaseerd. De VMA benadrukt dat er geen sprake is van een ‘claimcultuur’. Sinds de invoering van de Wamca bijna vier jaar geleden zijn er ongeveer 78 procedures gestart op basis van die wet, waarvan slechts in circa achttien gevallen schade werd gevorderd.