Deze week kondigde De Brauw Blackstone Westbroek plannen aan om samen met ‘bevriende kantoren’, het Britse Slaughter & May en het Spaanse Uria Menende, een kantoor te openen in Beijing. Mark Biesheuvel van De Brauw geeft een korte toelichting op het voornemen. Op andere schaal en dichter bij huis startte deze maand Pallas Advocaten in Amsterdam: ook zij geven een korte toelichting op hun plannen.
Dag meneer Biesheuvel. Het zijn plannen. Wat moet er nog gebeuren?
”We wachten nog op een vergunning van de Chinese autoriteiten. Daarom spreken we van een intentie en nog niet van een besluit. Met het verkrijgen van die vergunning is ongeveer zes á negen maanden gemoeid. Wij verwachten het kantoor in Beijing midden 2009 operationeel te hebben. Wij zenden ook eigen mensen naar Beijing. We denken aan drie of vier advocaten.”
Waarom nu naar China?
”Het past bij ons beleid om fysiek aanwezig te zijn in belangrijke markten. China is al jaren op rij een van de sterkst groeiende economieën met een enorm potentieel. De kredietcrisis doet daaraan niets af. Wij verwachten de komende decennia veel meer werk vanuit China. We werken samen met Slaughter and May, Uria Menendez en andere kantoren met behoud van onafhankelijkheid. Dit is dus een ander model dan het onder één merknaam, met inlevering van onafhankelijkheid opereren.”
Pallas Advocaten
Per 1 september 2008 heeft Amsterdam er een nieuw kantoor bij: Pallas Advocaten. Pallas is gespecialiseerd in het arbeidsrecht en medezeggenschapsrecht. Het nieuwe kantoor, met twee advocaten en een derde op komst, is opgericht door Alain Camonier en Marcel de Vries. Zij waren voorheen partner en senior arbeidsrechtadvocaat bij Holland Van Gijzen Advocaten in Amsterdam.
Marcel de Vries van Pallas: “Wij hebben de filosofie dat we als nichekantoor een veel betere prijs/kwaliteit verhouding kunnen bieden. Hierdoor kunnen wij een breder segment van de markt bedienen. Wij willen ook meer de nadruk gaan leggen op de procespraktijk ten opzichte van de adviespraktijk, wat binnen Holland Van Gijzen niet goed mogelijk was.”
Wat gaan jullie doen?
”Wij focussen op arbeids- en medezeggenschapsrecht. In feite alles wat te maken heeft met de werkende mens.”
En de naam Pallas?
”De naam is afgeleid van Pallas Athene, de Griekse godin van de wijsheid, tevens de godin van de krijgskunst en creativiteit. Het betreft een fictienaam. Dat vonden we beter dan een afgeleide van onze namen. Bovendien, ook door cliënten buiten Nederland is deze naam goed uit te spreken.”