De drie advocaten die sinds afgelopen zomer Ridouan Taghi bijstaan, hebben de verdediging neergelegd. Michael Ruperti, Arthur van der Biezen en Sjoerd van Berge Henegouwen stoppen uit onvrede over de beslissingen van de rechtbank. Dat melden verschillende media.
Foto: Twee advocaten van Taghi, Arthur van der Biezen en Sjoerd van Berge Henegouwen / Remko de Waal / ANP
De advocaten hebben het gevoel hebben dat ze louter worden tegengewerkt door de Amsterdamse rechtbank. Hun cliënt Taghi zou geen gedegen verdediging worden gegund, aldus NU.nl.
Vertraging
De beslissing van het drietal advocaten – afgelopen zomer samengesteld door Ruperti – leidt mogelijk tot vertraging in het reeds vijf jaar durende Marengo-proces, waarin Taghi de hoofdverdachte is. Hij wordt verdacht van grootschalige drugshandel en gezien als opdrachtgever tot liquidaties. Tegen hem is door justitie levenslang geëist, en de uitspraak werd in februari 2024 verwacht.
Het advocatenteam nam de verdediging op zich nadat in april Inez Weski werd gearresteerd. Ze wordt ervan verdacht informatie van haar cliënt te hebben doorgespeeld naar zijn criminele organisatie. Nu zeggen de advocaten dat Taghi heeft laten weten geen advocaat meer nodig te hebben of zal accepteren in ‘deze laatste fase van het Marengo-proces’.
Uitstel en getuigenverhoor
Nadat Ruperti, Van der Biezen en Van Berge Henegouwen de verdediging op zich namen, verzochten ze al snel om uitstel van negen maanden om het dossier te kunnen bolwerken. De Amsterdamse rechtbank wees dit verzoek af vanwege dit vergevorderde stadium van het proces en om vertraging in de uitspraak te voorkomen.
Twee maanden geleden wraakten de advocaten de rechtbank omdat het hen niet werd toegestaan om Sil A. te horen. Deze commando stelde een paar jaar terug – toen Taghi nog voortvluchtig was – door collega’s van het Korps Mariniers te zijn benaderd omwille van een plan om Taghi uit te schakelen. Dit als zijn arrestatie niet zou slagen. Het OM heeft dit destijds stellig ontkend.
Volgens de rechtbank had een verhoor geen meerwaarde, en ook later kon Sil A. niet worden gehoord. Het proces vond gewoon doorgang. Verder werd wederom een verzoek afgewezen voor meer tijd voor het advocatentrio, en werd het de advocaten niet toegestaan om op de eerstvolgende zitting (21 december) vragen te stellen over de mishandeling van Taghi na zijn arrestatie.
Koste wat het kost
De drie advocaten maken hieruit op dat het Marengo-proces ‘koste wat het kost door moet gaan’. Volgens NU.nl hadden ze juist daarom om een afsplitsing van de zaak tegen Taghi gevraagd, eveneens zonder succes. “Wij bedanken voor het spelen van de rol van een schijnverdediging,” tekent het medium op.
Tegen de NOS zegt Sjoerd van Berge Henegouwen. “Ik heb niet het idee dat we echt iets voor elkaar hebben gekregen in deze zes maanden tijd. Misschien dat we hebben laten zien dat de rechtbank klaar is met deze zaak en zo snel mogelijk wil afronden.”