De afgelopen jaren hebben veel Nederlandse rechtenfaculteiten te kampen met een hoge uitval onder de eerstejaars. Bijna alle universiteiten hebben het Bindend Studie Advies (BSA) ingevoerd. Maar dat bleek niet altijd genoeg. De rechtenfaculteit van Leiden is met ingang van studiejaar 2007-2008 begonnen met de Leiden Law School (LLS).
Met de invoering van LLS wilde de faculteit een minder vrijblijvende houding van eerstejaars voltijdstudenten ten opzichte van hun studie bereiken, meer betrokkenheid van docenten bij studenten, meer binding van studenten bij de faculteit en intensivering van het vaardighedenonderwijs in de Bachelor.
Dit is onder andere gedaan door het invoeren van vaste werkgroepen, Leiden Law Practices (LLP) genaamd, zodat de studenten intensiever worden begeleid. Verder is er een aanwezigheidsplicht ingesteld voor colleges en zijn de tentamenmogelijkheden beperkt door de conditionele herkansing.Een student moet bij de eerste kans minstens een 4 halen om mee te mogen doen aan de tweede kans.
De reacties van zowel studenten als docenten zijn positief. Er zijn echter wel aanwijzingen dat studenten in het tweede semester minder hard zijn gaan werken. Dit kan erop wijzen dat een hoger studiesucces in het eerste semester een negatief effect heeft op de werkhouding van studenten.
De invoering van deze maatregelen heeft geleid tot een derde minder uitval onder eerstejaars. De faculteit kijkt nu naar hoe de discipline onder de tweede en derdejaars verbeterd kan worden.
De zogenaamde LLP’s bestaan op de rechtenfaculteit van de Vrije Universiteit al langer. Daar wordt sinds jaren gewerkt met mentorgroepen. In deze groepen worden de studenten begeleid door een ouderejaars, die optreedt als mentor. De studenten volgen alle werkcolleges in dezelfde vaste groep.