Waar al lang over gespeculeerd werd in Groot Brittannië, in aanloop naar de implementatie van de Legal Services Act (LSA), is nu een feit: de start van het eerste, volledig met private equity-kapitaal gefinancierde advocatenkantoor MJ Hudson. Het kantoor kan andersom ook aandeelhouder worden in zaken waar zijn investeerders een belang in hebben, en in de private equity bedrijven zelf.
Daarmee worden de belangen van advocaat en cliënt volledig verstrengeld. MJ Hudson, in Londen gehuisvest, haalde vorige maand met veel tamtam de Engelse en Amerikaanse pers met het revolutionaire nieuwe model, dat ook de genadeslag zou betekenen voor uurtje-factuurtje.
Het kantoor heeft louter hedgefunds en private equity als klanten. Het kantoor wil voortaan de opbrengst van de zaken die ze doet, verbinden aan de successen die ze behaalt. Een soort no cure no pay, maar dan nog iets kleffer. Uurtje factuurtje komt er niet meer aan te pas: een percentage van de waarde van de totale transactie ziet de advocaat meer zitten.
Volgens legal-watchers zitten cliënten te wachten op deze manier van billing, zoals banken en andere adviseurs al doen: een percentage van de transactiewaarde rekenen voor hun diensten. De advocatenrekening is nu nog vaak op tijd gebaseerd. Hudson’s model stapt daar van af. “Billing by the hour means you may end up rewarding inefficiency,” aldus Hudson tegen Law.com.
Daarnaast denkt de oprichter dat er meerwaarde voor de cliënt is als zijn advocaat de zaak begrijpt en zijn eigen belangen volledig op één lijn stelt met die van zijn cliënt. “Charging by the transaction instead of by the hour and investing in the [private equity] fund means aligning our interests. If you do well, I do well, and if I do well, you do well.”
MJ Hudson’s nieuwe kantoormodel krijgt ruim baan in 2011 als de LSA externe partijen toestaat een belang te nemen in zijn kantoor. Het idee achter de wetswijziging is dat deze het mogelijk maakt om een maatschapscultuur op een modernere manier te runnen, zo inkomsten te behouden, divident uit te keren en extern kapitaal aan te trekken door bijvoorbeeld een beursnotering. Men hoopt zo het traditionele Britse advocatenkantoor te transformeren van het jaarlijkse cash flow-model, naar een long term balance sheet based business met een betere relatie met de cliënten.
Hudson is een bekende in het Londense private equity-wereldje. Hij was mede-oprichter van de private equity praktijk van SJ Berwin en zette vestigingen op van de white shoe firm O’Melveny & Myers en Proskauer Rose in London.