Sinds december vorig jaar in de lucht: het ‘juridische warenhuis’ Omnius, met aangesloten advocatenkantoren als De Haan, Damsté, Gerritse Poelman, Cleerdin & Hamer en Gimbrère Advocaten. Het is de eerste tak van een organisatie die uiteindelijk ook notarissen, fiscalisten, juristen en deurwaarders moet gaan omvatten. De deelnemende (advocaten)kantoren blijven gewoon zelfstandig, maar bieden hun diensten ook aan onder de paraplu van Omnius.
De website voor de advocatentak is inmiddels in de lucht. Initiatiefnemers Ernst Bökenkamp en Tako Johannesma van Lex & Leads (online concepten en portals voor juridische dienstverleners) wilden de publiciteit eigenlijk pas opzoeken nadat alle vijf takken operationeel zijn, maar zijn bereid tot het geven van een korte toelichting. Bökenkamp: “Vanuit onze ervaring in de juridische wereld weten wij dat de kernvraag voor klanten altijd is: wat gaat me dat kosten? Daar valt met de traditionele advocatuur nooit een antwoord op te geven. Vandaar dat we Omnius nu in de markt gaan zetten, een nieuw merk voor juridische dienstverlening met vaste tarieven. De markt heeft behoefte aan helderheid.”
Die vaste tarieven zien op producten die via de website worden aangeboden. Een ‘Basispakket echtscheiding op gemeenschappelijk verzoek’ kost bijvoorbeeld 1.195 euro, een echtscheiding mediation 2.950 euro. Bij een echtscheiding op tegenspraak geldt echter een vast uurtarief. Een junior advocaat kost 120 euro per uur, een advocaat 170 euro per uur en senior advocaat 220 euro per uur. Is er geen advocaat nodig, maar kan het ook met een jurist, gelden de volgende tarieven: een junior jurist kost 100 euro per uur, een jurist 120 euro en een senior jurist 140 euro per uur.
De deelnemende advocatenkantoren betalen aan Omnius een bedrag dat is gebaseerd op het aantal huishoudens in de regio. Met dat geld wordt geïnvesteerd in de vindbaarheid van Omnius op internet, maar op termijn zal er ook worden geadverteerd voor het merk, zegt Bökenkamp. Omnius wil verder aan gemeenschappelijke inkoop voor de deelnemers gaan doen, bijvoorbeeld op het gebied van verzekeringen en kennis. Hier is deelname van de kantoren vrijwillig.
Omnius hanteert een keurmerk voor de deelnemers. “Het keurmerk waarborgt de kennis en vakkundigheid, gecombineerd met de beste service. Alle Omnius-deelnemers worden periodiek getoetst op het naleven van de afspraken en richtlijnen in het keurmerk,” is te lezen op de website.