Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius stuurde vorige week een beleidsreactie naar de Tweede Kamer, waarin zij ingaat op de resultaten van een onderzoek naar de psychologische gevolgen van bedreiging en beveiliging bij advocaten en rechters.
De minister start haar brief met de boodschap dat zij erkent dat advocaten, rechters en officieren van justitie in de huidige samenleving steeds vaker in aanraking komen met dreiging: ‘In een vrije samenleving als de onze is het onverteerbaar dat rechters, advocaten en officieren van justitie anoniem moeten opereren in een rechtszaal omdat anders hun veiligheid in het geding komt.’
Onderzoek naar psychologische gevolgen
Om tot een goed beleid te komen, heeft de minister daarom een onderzoek uit laten voeren naar de psychologische gevolgen van bedreiging en beveiliging binnen de juridische beroepsgroepen. Vertegenwoordigers van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) en de Raad voor de Rechtspraak zijn hiervoor gevraagd deel te nemen aan het onderzoek.
Doel van dit onderzoek was om zowel handvatten te bieden aan professionals binnen het stelsel Bewaken en Beveiligen als aan de beroepsgroepen zelf. Ondanks het kleine aantal deelnemers – de onderzoekers spraken slechts met enkele representanten van de beroepsorganisaties -, geeft het onderzoek volgens de minister een gedegen beeld van hoe het thema leeft binnen de beroepsgroepen.
Begrip voor maatregelen
De minister geeft aan dat uit het onderzoek kwam dat niet alleen de bedreiging zelf, maar ook de benodigde beveiligingsmaatregelen gevolgen hebben op het psychosociaal welzijn van advocaten en rechters. Daarnaast hebben ook hun naasten last van de dreiging en de maatregelen.
Wel is er begrip voor de veiligheidsmaatregelen, zeker wanneer de te beveiligen persoon een partner en/of kinderen heeft. De behoefte aan psychosociale steun wisselt; niet alle deelnemers zien het nut ervan in. Wat de geïnterviewden wel missen, is goede informatievoorzieningen en communicatie. Zo willen ze graag meer informatie over de concrete dreiging, en ervaren ze bovendien weinig inspraak in de te nemen maatregelen.
Tijdens de opleiding
Ook is er – aldus de geïnterviewden – tijdens de opleiding en de start van hun carrière te weinig aandacht voor het risico van hun vak. Dit is echter gemakkelijk te verklaren; de toenemende dreiging voor juridische professionals is een fenomeen van de laatste paar jaar, terwijl de ondervraagden al langere tijd werkzaam zijn.
De onderzoekers roepen op om meer aandacht te besteden aan de informatiebehoefte van de te beveiligen personen. Daarnaast adviseren zij onder andere de persoonsgegevens digitaal af te schermen en meer aandacht te geven aan weerbaarheid in opleidingen en trainingen. Ook leidinggevenden zouden zich meer bewust moeten zijn van de dreiging en stress die hun werknemers ondervinden.
Bekijk hier de volledige beleidsreactie