De NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden biedt de beste hbo-rechten-opleiding van Nederland. Dat blijkt uit de Keuzegids hbo 2023, die 13 oktober is verschenen. De Friese hogeschool komt voor zijn rechtenonderwijs uit op een totaalscore van 66, op een schaal van 20 tot 100 punten.
Met 66 punten loopt NHL Stenden (en dus ook alle andere opleidingen hbo-rechten) het predicaat ’topopleiding’ mis. Daarvoor had de hogeschool 75 punten of meer moeten verdienen. Wel is het behaalde puntentotaal goed voor een beoordeling van vier op vijf sterren, wat betekent dat de Friese hbo-rechten-opleiding een ‘goed’ scoort.
De opleiding – die momenteel honderd eerstejaars telt – wordt vooral positief beoordeeld als het gaat om de toetsmethoden, de voorbereiding op de beroepspraktijk, het studiemateriaal en het algehele onderwijsniveau. Ook ronden rechtenstudenten aan NHL Stenden hun studie bovengemiddeld vaak af binnen vijf jaar.
Plek twee en drie
Op plek twee en drie volgen de opleidingen hbo-rechten van de Juridische Hogeschool Fontys in Tilburg en de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Deze studies scoren beiden een totaal aantal punten van 57; goed voor drie sterren, oftewel een ‘voldoende’. Hierbij valt specifiek op dat in Zwolle de manier van toetsen en de inhoud van de opleiding worden gewaardeerd.
De op drie na beste hbo-rechten-opleiding komt eveneens op conto van de Hogeschool Windesheim, maar dan voor de rechtenstudie aan de vestiging in Almere. Deze opleiding scoort met 51 punten en twee sterren een ‘matig’.
Hoge uitval
De overige beoordeelde hbo-rechten-opleidingen – elf in totaal, particuliere opleidingen buiten beschouwing gelaten – volgen deze ‘matige’ beoordeling. Maar liefst zes opleidingen krijgen twee sterren, en vijf hbo-rechtenstudies krijgen zelfs slechts één ster (‘zwak’). Het algemene oordeel van de Keuzegids voor hbo-rechten in Nederland (bijna 5000 eerstejaars, 70 procent vrouw en 30 procent man) is eveneens maar twee sterren.
Wat opvalt is de hoge uitval van studenten na het eerste jaar bij vrijwel alle rechtenopleidingen op hbo-niveau. Ook hebben studenten aan het merendeel van de beoordeelde hogescholen moeite om hun diploma te behalen binnen vijf jaar. Verder gaat 54 procent van de studenten aan het werk na de opleiding – tegen een gemiddeld bruto maandsalaris van 2460 euro -, maar ‘kiezen veel rechtenstudenten (31 procent, red.) ervoor om na hun hbo-opleiding door te studeren aan de universiteit’, volgens de Keuzegids.
Over de Keuzegids hbo
Ieder jaar beoordeelt en vergelijkt de Keuzegids hbo alle hogescholen in Nederland op basis van de Studiekeuzedatabase, die wordt samengesteld in opdracht van Stichting Studiekeuze123. Bij het onderzoek zijn de studentenoordelen over de opleidingen gebaseerd op resultaten uit de Nationale Studenten Enquête (NSE), die studenten jaarlijks invullen. In 2022 is de enquête ingevuld door ruim 286.000 studenten.