Voor recent afgestudeerde juristen is het goed toeven op de arbeidsmarkt: het gros heeft een fulltime baan en hun startsalarissen liggen bovengemiddeld. Dat blijkt uit de Keuzegids 2021, die deze maand is verschenen.
In de Keuzegids 2021 worden alle masters in Nederland besproken en beoordeeld. Wellicht het meest interessant zijn daarbij de arbeidsmarktperspectieven van de verschillende masters voor pas afgestudeerden: vind je makkelijk een baan? Werk je direct op masterniveau? En wat ga je verdienen? Niet onbelangrijk ten tijde van een economische crisis door een pandemie.
Jonge juristen hebben weinig te klagen, zo blijkt uit de gids. Hun salariëring is bovengemiddeld en het gros heeft binnen anderhalf jaar na afstuderen een fulltime baan. Deze conclusies worden getrokken op basis van drie rechtenstudies die de revue passeren: rechtsgeleerdheid (algemeen), internationaal recht en fiscaal en notarieel recht. De laatstgenoemde studie komt daarbij het beste uit de bus.
Een baan én goed salaris
Zo werkt van de recent afgestudeerde studenten fiscaal en notarieel recht maar liefst 98 procent. Van hen werkt bovendien 93 procent fulltime, en 91 procent vindt een baan op masterniveau. Ook heeft 61 procent van de jonge fiscale en notariële juristen direct een vast contract.
Hun bruto maandinkomen is 3.496 euro per maand (gemiddelde bruto startsalaris voor iemand met een master: 2.987 euro per maand), waarmee zij masterstudenten uit slechts vier andere studiedomeinen voor zich dulden, te weten de medische masters (3.957 euro per maand), informatiekunde (3.646 euro), econometrie (3.572 euro) en onderwijsvernieuwing- en management (3.510 euro). Ook doen studenten fiscaal en notarieel recht het financieel beter dan hun collega-rechtenstudenten.
Net afgestudeerden rechtsgeleerdheid verdienen namelijk ‘maar’ 3.206 euro bruto per maand. Ook de andere statistieken vallen lager uit dan bij de fiscale en notariële juristen: 89 procent van hen werkt na afstuderen, 90 procent werkt dan fulltime, 80 procent op masterniveau en slechts 40 procent heeft gelijk een vast contract.
Voor studenten internationaal recht die de arbeidsmarkt betreden, zijn de perspectieven nog het minst goed van de drie geanalyseerde rechtenstudies. Zij moeten het rooien met een startsalaris van 3.031 euro bruto per maand, en van hen werkt 77 procent na afstuderen. Fulltime werken is ook voor deze groep afgestudeerden niet problematisch (90 procent), maar het vinden van een baan op masterniveau (73 procent) en vooral het verkrijgen van een vast contract (44 procent) is lastiger.
Arbeidsmarktprognoses
Wat verder opvalt in de Keuzegids zijn de arbeidsmarktprognoses voor de verschillende rechtenstudies. Deze lijken tegenstrijdig met de bovenstaande vaststellingen. Zo zijn de vooruitzichten, volgens de gids, voor algemeen en internationaal juristen ‘goed’, terwijl de toekomst voor de studenten fiscaal en notarieel recht – met de hoogste startsalarissen en beste baankansen – als ‘redelijk’ wordt betiteld.
Daarnaast is het opmerkelijk dat afgestudeerde rechtenstudenten vinden dat ze niet optimaal voorbereid zijn op het werkende bestaan. Waar 81 procent van de fiscale en notariële juristen vindt dat ze goed voorbereid zijn op werk, liggen de percentages aanzienlijk lager bij de studenten rechtsgeleerdheid en internationaal recht: respectievelijk 61 en 46 procent vindt dat de studie hen goed heeft klaargestoomd.
Tot slot zijn in de top tien van meest aangeraden masters twee rechtenstudies te vinden: op plek vijf staat fiscaal en notarieel recht en op de tiende plaats rechtsgeleerdheid. Het is overigens opvallend dat uit deze lijst blijkt dat – ondanks de huidige economische malaise – de hoogte van de startsalarissen niet leidend is voor het aanraden van een studie.