Uit een recent onderzoek van de International Bar Association (IBA) blijkt dat Nederlandse advocatenkantoren achterblijven in hun voorbereiding op en integratie van Environmental, Social, and Governance (ESG)-ontwikkelingen, ondanks een toenemende vraag naar ESG-compliance wereldwijd.
Minder dan de helft (43 procent) van de advocatenkantoren monitort actief ESG-ontwikkelingen voor hun eigen bedrijfsvoering. Dit is een daling van bijna een vijfde vergeleken met twee jaar geleden, toen dit percentage nog 62 procent was.
Tegelijkertijd neemt de vraag naar ESG-ondersteuning van cliënten toe. Zo geeft zestig procent van de ondervraagde kantoren aan dat cliënten in het afgelopen jaar vaker om advies vroegen op het gebied van ESG. Echter, het aantal kantoren dat ESG-ontwikkelingen voor cliënten monitort, daalde van 82 procent in 2022 naar 64 procent in de meest recente enquête.
Uit de enquête, waaraan meer dan 150 (managing) partners van advocatenkantoren deelnamen, blijkt dat acht op de tien kantoren een speciale ESG-praktijkgroep hebben of een geïntegreerd team van verschillende afdelingen om aan de vraag van cliënten te voldoen. Toch blijkt dat bijna tweederde van de kantoren (65 procent) nog niet door cliënten is gevraagd om zich aan specifieke ESG-standaarden te houden.
Interne ESG-strategieën
Hoewel een meerderheid van de kantoren (54 procent) aangeeft een speciale commissie te hebben die verantwoordelijk is voor de interne ESG-strategieën, heeft 59 procent van de kantoren nog niet hun eigen koolstofvoetafdruk berekend. Slechts elf procent van de kantoren berekent de emissies over de volledige keten.
Hoewel het sociale aspect van ESG in de meeste strategieën van advocatenkantoren is opgenomen, is er nog veel ruimte voor verbetering. Zo heeft 62 procent van de kantoren geen duidelijk programma om sociale mobiliteit in hun wervingsprocessen te ondersteunen. Sociale mobiliteit is essentieel om gelijke kansen te bieden, ongeacht sociaaleconomische achtergrond. Het ontbreken van zulke programma’s kan discriminatie in de hand werken en leiden tot problemen zoals angst, depressie en lagere productiviteit.
Positief is dat slechts tien procent van de kantoren geen initiatieven heeft om het welzijn van werknemers te verbeteren, wat een trend weerspiegelt waarin kantoren steeds meer aandacht besteden aan het welzijn op de werkvloer.
Volgens Nicky Sinker, partner bij Auditel en lid van het IBA-comité, zullen advocatenkantoren een cruciale rol moeten blijven spelen in het adviseren van cliënten over ESG-risico’s en -ontwikkelingen, terwijl zij zelf meer moeten doen om bij te dragen aan de wereldwijde klimaatdoelstellingen voor 2050.