Bouke Boersma, hoofd van het New Yorkse kantoor van Houthoff, rent deze week maar liefst 640 kilometer; van de Canadese grens helemaal naar Manhattan. In totaal zijn het ruim vijftien marathons, die Boersma rent om geld op te halen voor een zieke vriend en zijn strijd tegen kanker.
“Jon Sherling, een vader van een klasgenoot van mijn oudste zoon Jack, heeft een zeldzame vorm van kanker en hij staat op het punt zijn baan te verliezen en daaraan gekoppelde ziekteverzekering,” luidt het verhaal van Boersma. “Hij vertelde mij dat hij zijn vrouw had ontmoet tijdens het trainen voor de New York marathon. Sinds 2020 heeft New York State een doorlopend loop- en fietspad van 644 kilometer van de Canadese grens naar New York City, de Empire State Trail. Het besluit was snel genomen om geld in te zamelen voor Jon en zijn familie door de eerste week van september die hele afstand te rennen van Canada naar New York City.”
Bijzondere afstanden
Boersma is fanatiek hardloper, en heeft eerder al rennend bijzondere afstanden afgelegd. Na een jeugd gevuld met sport zette hij deze liefde ook in New York voort. Boersma: “Hardlopen is een wat uit de hand gelopen passie. New York ontdekte ik vooral rennend, van het uiterste noorden van Manhattan (Inwood) waar nog oorspronkelijke bebossing is zoals de Nederlanders die in de 17de eeuw aantroffen, tot de orthodox joodse wijk in East Williamsburg. Rennen is de voor mij de ideale uitlaatklep na een stressvolle, sedentaire werkdag.”
“Mijn eerste ultramarathon was de befaamde Marathon des Sables,”gaat Boersma verder. “Deze race wordt met overdrijving wel de zwaarste hardloopwedstrijd ter wereld genoemd, en bestaat uit zes marathons in de Saharawoestijn in Marokko waarbij je al je spullen en eten zelf moet dragen. Ik trainde in New York in de winter met soms wel dertig centimeter sneeuw, om in maart te gaan rennen in de snikhete woestijn. Ik won de race niet, maar genoot van ieder moment: de ongerepte natuur, laagdrempelige sfeer tussen de racedeelnemers en vooral geen telefoon of e-mail.”
In vier maanden trainde Boersma voor de tocht van de Canadese grens naar Manhattan. Het grootste gedeelte daarvan rende hij in een rustig tempo, de ‘piekbelasting’ was 175 kilometer per week. Hij kijkt uit naar het rennen van de trail, die langs prachtige natuurgebieden leidt. Ook vindt hij het bijzonder dat zijn zoons Jack (6) en Luca (3) het laatste stukje met hem mee zullen rennen.
New York
Als Boersma niet aan het hardlopen is, leidt hij het New Yorkse kantoor van Houthoff. Dit kantoor bestaat uit vijf Nederlandse advocaten die adviseren over Nederlands en Nederlands Caribisch recht. Boersma: “Ik vertrok zestien jaar geleden voor aanvankelijk een jaar naar New York. De ongeëvenaarde energie van de stad, de can do-mentaliteit en dat er van alles gebeurt in New York dat een rimpeleffect heeft op de rest van de wereld… Het zorgt ervoor dat ik tot nu toe steeds mijn voornemen breek dat dit toch echt mijn laatste jaar in New York is.”
Vanuit de miljoenenstad heeft Boersma een gevarieerde praktijk. “Het is geen uitzondering dat ik op een dag adviseer over een miljardenfinanciering, een beslagrekest voorbereid om in de Nederlandse Caraïben olie te beslaan dat toebehoort aan een land dat zijn rekeningen niet betaalt, en een aandeelhouder van een grote verzekeraar adviseer hoe het beste om te gaan met beschuldigingen van een klokkenluider aan het adres van de CEO.”
Doneren
Op een GoFundMe-pagina kan gedoneerd worden. Het streefdoel van Boersma is op honderdduizend dollar gezet. Er is inmiddels door ruim 650 mensen gedoneerd, en de teller staat op bijna 90.000 dollar.