Dealmakers opgelet: Nederland controleert de SPAC-markt in Europa. Uit onderzoek van RiskBusiness blijkt dat in ons land de IPO-waarde van SPAC’s is gestegen van 496 miljoen dollar in 2020 naar 8,56 miljard dollar in 2021. Goed voor een Europees marktaandeel van 41 procent, schrijft het Britse risicoplatform.
RiskBusiness biedt risico-oplossingen aan de financiële dienstverlening, en bedient naar eigen zeggen meer dan 220 internationale klanten. Volgens hun onderzoek ‘SPACs – What are they and why are they a potential source of non-financial risk?‘ zitten de special-purpose acquisition company (SPAC, oftewel blanco cheque-ondernemingen)-investeringen in de lift.
In 2020 werd 79,3 miljard dollar opgehaald door SPAC’s; een bedrag dat in de eerste drie maanden van 2021 al werd overtroffen. In mei 2021 stond de teller wereldwijd op meer dan 100 miljard dollar, en eind vorig jaar werd alleen al in de Verenigde Staten 162 miljard dollar opgehaald. In totaal werden in 2021 bijna tweehonderd Amerikaanse transacties afgesloten.
Dutch-style SPAC boom
Ook in Europa kregen SPAC’s voet aan de grond. Nederland is daarbij marktleider. Het onderzoek spreekt zelfs over een ‘Dutch-style SPAC boom’. Volgens RiskBusiness heeft ons land deze SPAC-explosie te danken aan de noteringsregels die hier gelden. Deze komen overeen met de regelgeving op de Amerikaanse markt. Zo kunnen ook hier SPAC-aandeelhouders hun aandelen blijven verhandelen nadat een deal target is gekozen.
Verder blijkt uit het onderzoek dat de SPAC-hype in het Verenigd Koninkrijk wat later landde. De regels zijn daar wat strenger waardoor het aandeel van de Britten op de Europese SPAC-markt kleiner is dan die van Nederland. Desalniettemin vonden in 2021 ook aan de andere kant van het Kanaal zes SPAC-beursgangen plaats; een Europees marktaandeel van 16 procent.
Het onderzoek waarschuwt ook voor de risico’s van SPAC’s, en trekt onder meer de vergelijking met de hausse van collateralised debt obligations (CDO’s) die voorafging aan de financiële crisis van 2008. Er zijn vooral zorgen over de kwetsbaarheid van minder ervaren beleggers – het risico dat zij worden opgelicht door SPAC’s – en toezichthouders beginnen inmiddels de regels te herzien. De regelgeving omtrent SPAC’s wordt waarschijnlijk in de loop van 2022 veranderd, staat in het onderzoek.