Een motie van de Tweede Kamerleden Van Dijk (SP), Van Ojik (GroenLinks) en Kuiken (PvdA) waarin zij het kabinet verzochten om de rechtsbijstand aan asielzoekers niet in te beperken, is door de Tweede Kamer verworpen.
De Tweede Kamerleden constateren in hun motie dat ‘als gevolg van bezuinigingen de wachttijden van asielaanvragen aanzienlijk zijn opgelopen, met als gevolg dwangsommen van tientallen miljoenen euro’s.’ Zij vinden daarom dat ‘de IND alles op alles moet zetten om weer op schema te komen’ en verzochten de regering om de rechtsbijstand aan asielzoekers niet te beperken.
Het plan om asielzoekers enkel nog een advocaat te gunnen bij afwijzing van hun asielaanvraag kan op veel weerstand rekenen, onder meer van de asieladvocatuur en Vluchtelingenwerk. Zonder de inbreng van advocaten zouden asielprocedures juist meer tijd kunnen kosten, terwijl de IND momenteel al kampt met capaciteitsproblemen. Toch maakte het kabinet eerder deze maand bekend het plan van voormalig staatssecretaris Habers door te zetten.
Volgens een bijdrage van jurist en universitair docent Martijn Stronks in NRC, vindt zelfs de IND het schrappen van rechtshulp aan asielzoekers een slecht idee. Volgens rapporten zal het leiden tot ‘meer werk bij de IND, meer werk bij de rechtbanken, zorgen over de zorgvuldigheid van de procedure, langere doorlooptijden en hogere kosten.’