Morad Kada, Manager Corporate M&A bij Legadex, vertelt over de nieuwe opleiding van Sdu over ESG.
ESG is niet meer weg te slaan – het is er en het zal nog meer aanwezig zijn de komende jaren. Dat is te zien aan de opkomst van wetgeving zoals CSRD en CSDDD. In de opleiding Juridische Praktijkopleiding ESG (in 6 delen) van Sdu zal worden ingegaan op deze aspecten. Morad Kada, M&A-Manager bij Legadex is een van de docenten van de opleiding en vertelt meer over het nut van een gedegen opleiding voor de komende wetsveranderingen.
Na zijn start bij NautaDutilh, maakte Morad Kada de overstap naar Legadex, waar hij als legal counsel begon en zich snel ontwikkelde tot manager van het M&A-team. Binnen dit team richt hij zich op het begeleiden van bedrijven door complexe transacties en due diligence processen, waarbij innovatieve juridische methoden worden toegepast.
Volgens Kada draait ESG om het creëren van een duurzamere en betere wereld. “Als je helemaal uitzoomt, gaat het om het creëren van een betere en meer duurzame wereld. Als je dat vertaalt naar bedrijven, dan betekent ESG op een zo duurzaam mogelijke manier je bedrijfsvoering inregelen. Bedrijven moeten hun bedrijfsvoering zo inrichten dat ze rekening houden met milieuaspecten, sociale aspecten en governance. ESG integreert deze drie dimensies om een positieve impact op de wereld te hebben.’’
“Het implementeren van deze drie dimensies binnen je bedrijf leidt uiteindelijk tot een betere wereld,” legt Kada uit. Vanuit juridisch oogpunt wordt ESG ondersteund door diverse regelgeving, voornamelijk afkomstig van de Europese Commissie. “Er is veel ESG-gerelateerde wetgeving vanuit vooral de Europese Commissie, zoals de CSRD en de CSDDD. Deze richtlijnen zien op de implementatie van duurzaamheid en due diligence verplichtingen in bedrijven.”
Uitdagingen voor bedrijven
Bedrijven stuiten op verschillende uitdagingen bij de implementatie van ESG-principes. Kada wijst erop dat een van de grootste obstakels het in kaart brengen van rapportageverplichtingen is. “Waar veel klanten die ik spreek tegenaan lopen, is enerzijds in kaart brengen hun verplichtingen en hun rapportageverplichtingen. Dat is vaak de eerste vraag: oké, want je moet zelf de impact bepalen. Je moet zelf een materialiteitstoets uitvoeren en op die manier aangeven waar je als bedrijf impact kunt maken.”
Daarnaast vormt de verzameling van onderliggende data een uitdaging. “Als je eenmaal zicht hebt op de materiële punten, dan moet je die data gaan verzamelen. Daar merk je dat bedrijven toch wel wat moeite hebben met het op een praktische manier vertalen van de theoretische verplichting naar de daadwerkelijke data in de organisatie.”
Misvattingen en onderschatting van ESG
Een veelvoorkomende misvatting over ESG is de complexiteit ervan. “De CSRD en de CSDDD zijn best wel complexe richtlijnen die bedrijven moeten naleven. Ik denk dat de bottleneck zit in het vertalen van complexe wetgeving naar praktische bedrijfsvoering. Gelukkig is er veel kennis beschikbaar, maar de vertaalslag van theorie naar praktijk blijft een uitdaging,” aldus Kada. “Juristen kunnen hier een essentiële rol in spelen, omdat zij bij uitstek goed zijn in het vertalen van wet naar concrete verplichtingen.”
De ESG-opleiding van Sdu biedt een waardevolle benadering voor juristen die willen excelleren in dit groeiende vakgebied. Door een combinatie van theoretische kennis en praktische toepassingen, helpt de opleiding juristen om ESG effectief te integreren in de bedrijfsvoering. De inzichten van Morad Kada onderstrepen het belang van een gestructureerde en praktijkgerichte aanpak bij het omgaan met ESG-richtlijnen. “Deze opleiding onderscheidt zich door de mooie combinatie van theorie en praktijk. Het heeft een enorm toegevoegde waarde voor juristen.”
Voor bedrijven die hun ESG-strategieën willen verbeteren en juristen die hun kennis willen verdiepen, biedt deze opleiding een uitstekende mogelijkheid om zich voor te bereiden op de uitdagingen en kansen van een duurzame toekomst.
Lees hier meer over de opleiding.