Demissionair minister Micky Adriaansens heeft haar zorgen geuit over de verkoop van Anteryon, een voormalig Philips-dochter, aan een Chinees bedrijf. De zorgen zijn gebaseerd op de Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames (Vifo). Dat meldt het FD.
In 2019 werd Anteryon overgenomen door een Chinees bedrijf. Twee jaar later kreeg de nieuwe eigenaar (Jingfang Optoelectronics) een andere meerderheidsaandeelhouder. Uit een recent vonnis van de Rotterdamse voorzieningenrechter blijkt dat de minister daar zich zorgen over maakt en dat deze ‘mogelijk een risico voor de nationale veiligheid oplevert’.
Waar bestaan die zorgen uit? Anteryon werd in 2019 voor 70 procent overgenomen door Jingfang Optoelectronics. Jingfang had destijds twee aandeelhouders: een investeringsfonds van de lokale overheid van de stad Suzhou en het beursgenoteerde chipbedrijf China Wafer. In 2021 kocht China Wafer de meerderheidsaandeelhouder uit. De minister vindt dat deze transactie gemeld had moeten door Anteryon.
Niet duidelijk
Het techbedrijf, dat lenzen, lasers en optische systemen ontwikkelt, weet ook niet waar de minister op doelt. Een woordvoerder van de minister wil ook niet verder erop ingaan. Volgens de CEO Gert-Jan Bloks is de technologie van Anteryon niet militair toepasbaar.
De Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames (Vifo) is vorig jaar in de zomer ingevoerd. De wet past in een bredere ontwikkeling waarin Europese landen hun technologie en bedrijven willen beschermen tegen buitenlandse invloeden. De Wet vifo heeft als doel om risico’s te beheersen voor de nationale veiligheid.
Sommige investeringen moeten worden gebeld bij het Bureau Toetsing Investeringen (BTI). De wet geeft de minister de mogelijkheid om overnames die een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid te blokkeren. In de memorie van toelichting van de Wet Vifo werd de (mogelijke) dreiging vanuit China expliciet als reden genoemd.
De CEO heeft betoogd dat er geen significante wijziging is van het aandeelhouderschap. Zo was volgens hem het stemrecht in Jingfang altijd al in handen van China Wafer geweest. De uitkoop van het fonds van Suzhou had daarom dus geen gevolgen, aldus Bloks. De Rotterdamse rechter heeft hem in het gelijk gesteld.