Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind zet de verkenning naar een sociaal notariaat voort. Dat staat in een brief van de minister aan de Tweede Kamer, als reactie op de initiatiefnota ‘Op naar een sociaal notariaat’ van Michiel van Nispen (SP).
De minister gaat de komende periode in gesprek met onder andere de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), het Juridisch Loket, de Raad voor Rechtsbijstand en de Kamers voor het notariaat. Ook heeft hij de komende maanden contact met verschillende partijën die online tegen relatief lage tarieven notariële diensten aanbieden. Tot slot worden ook burgers betrokken bij de verkenning.
In de kamerbrief noemt de minister verschillende redenen waarom burgers geen toegang tot het notariaat kunnen hebben. Zo is een deel van het probleem een gebrek aan kennis, en weten veel mensen niet wat een notaris voor hem of haar kan betekenen. Ook zijn notariële stukken voor veel mensen onbegrjipelijk, en kunnen deze mensen dus onmogelijk bepalen of de stukken bij hun wensen aansluiten. Tot slot is de betaalbaarheid een probleem; mensen met een kleinere portemonnee kunnen onmogelijk de tarieven van een notaris betalen.
Weinig gebruik gemaakt
In theorie zou artikel 56 in de Wet op het notarisambt (Wna) het voor deze groep mogelijk moeten maken om naar de notaris te stappen indien nodig. Echter blijkt dat maar weinig van de regeling gebruik wordt gemaakt, onder andere omdat standaard de hoogste eigen bijdrage wordt bepaald. Deze komt dan neer op 918 euro. Dit bedrag is voor een grote groep Nederlanders nog altijd te hoog.
De minister gaat daarom onderzoeken of het mogelijk is om binnen de bestaande wettelijke kaders meer maatwerk toe te passen. De KNB sluit zich hierbij aan, en pleit voor een ruimere toegang tot het notariaat. Wel vraagt de organisatie zich af of verdere gesprekken het verschil gaan maken. Hun advies luist dan ook om een pilot op te zetten en op die manier meer praktische ervaring op te doen.
Lees hier de volledige kamerbrief