Eindelijk: er is een voorlopig akkoord tussen de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) en minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming over een nieuwe cao voor de rechterlijke macht. De aangekondigde stakingen van rechters en officieren van justitie zijn daarmee van de baan.
De beoogde cao heeft een looptijd van 1 april 2022 tot en met 30 juni 2024, en omvat verschillende afspraken op het gebied van salaris en veiligheid en incidentele tegemoetkomingen voor werkdruk.
Staken
Eerder dit jaar was de NVvR ontevreden over de cao-onderhandelingen met Weerwind, waardoor de vakbond de gesprekken schorste en stakingen aankondigde indien er niets veranderde. Daarbij werd een ultimatum gesteld. Het zou de eerste keer in de geschiedenis zijn dat de rechterlijke macht dan zou staken.
De rechters en officieren van justitie eisten ‘enigerlei vorm van compensatie van werkdruk/overwerk’, een ‘reële compensatie’ voor de opgetreden inflatie en dat de onkostenvergoeding voor rechters en officieren ‘onveranderd blijft bestaan’.
Informeel overleg
Vorige maand besloot de vakbond echter na ‘informeel overleg’ met de minister verder te gaan met de onderhandelingen aan de cao-tafel. Er was nog geen akkoord, maar wel ‘voldoende perspectief om de onderhandelingen te hervatten’.
Weerwind deed tijdens dit overleg toezeggingen, die in verdere onderhandelingen zijn uitgewerkt waardoor nu een akkoord is bereikt. Dit akkoord is nog niet definitief: tot 1 mei stemmen eerst de NVvR-leden over de onderhandelingsresultaten, en op 8 mei neemt de ledenraad de uiteindelijke beslissing.
Loonstijging en compensatie
Het resultaat van de onderhandelingen is een loonstijging voor rechterlijke ambtenaren van 2,5 procent (met daarbovenop 75 euro bruto) per 1 juli 2022 – met terugwerkende kracht kortom. Daarnaast geldt een stijging van drie procent per 1 april, en stijgen de lonen per 1 januari 2024 ook nog met 1,5 procent.
Ook is er compensatie afgesproken voor werkdruk in de vorm van incidentele vergoedingen, opgeteld tot 4.900 euro (bruto, bij een volledige werkweek). Verder is er – ondanks diverse voorstellen van de NVvR – geen overeenstemming bereikt voor een structurele regeling (in de vorm van tijd of geld) voor compensatie van het overmatige overwerk.
De vakbond en de minister stellen wel gezamenlijk een ‘onafhankelijke verkenner’ aan om oplossingen te vinden voor de werkdruk en het overmatige overwerk. Deze verkenner heeft zes maanden om concrete aanbevelingen voor oplossingen te doen.
NVvR-voorzitter Marc Fierstra stelt hierover: “Ons cao-team ziet het huidige resultaat als het hoogst haalbare. […] Verschillende problemen zijn opgelost zoals het in stand houden van de bestaande onkostenvergoeding, maar een structurele oplossing voor de hoge werkdruk en het overmatige overwerk is niet gevonden. Dat is teleurstellend, omdat dit voor de kwaliteit van het werk en voor de gezondheid van onze leden essentieel is. We stellen hiervoor nu een onafhankelijke verkenner aan, die binnen zes maanden als een breekijzer aan het werk moet om met serieuze oplossingen te komen.”
Het complete onderhandelingsresultaat is hier te lezen.