Het behoort tot het takenpakket van de Nederlandse ambassades om informatie te bieden over het Nederlandse vestigingsklimaat, inclusief het fiscale klimaat in Nederland. De bijeenkomst drie maanden geleden op de Nederlandse ambassade in Kiev, georganiseerd met advocatenkantoor DLA Piper en trustkantoor Nova, ‘past binnen dit takenpakket’, aldus minister Dijsselbloem van Financiën in antwoord op vrijdag gestelde Kamervragen over in Nederland gestalde vermogens uit de Oekraïne.
De Kamerleden Van Ojik, Klaver (GroenLinks) en Omzigt (CDA) wilden met spoed van minister Dijsselbloem en staatssecretaris Wiebes (Financiën) weten of de Nederlandse ambassade vooraf inzage heeft gehad in de presentaties die trustkantoor Nova en advocatenkantoor DLA Piper drie maanden geleden hebben gegeven op de ambassade in Kiev. Verder wilden ze weten of de presentaties vallen binnen het Nederlandse beleid zoals dat in de OESO is afgesproken, en wie de deelnemers aan de bijeenkomst heeft uitgenodigd. Ten slotte wilden ze inzicht in de gegeven presentaties en de hoeveelheid meldingen van verdachte transacties en vermoedens van witwaspraktijken met betrekking tot gelden uit Oekraïne.
De vragen naar de inzage vooraf in de presentaties van Nova en DLA Piper worden niet beantwoord. Op de wijze van uitnodigen van de deelnemers gaat de minister wel in: het betrof een ‘publieke bijeenkomst die openlijk in de media is geadverteerd en waarvoor elk geïnteresseerd bedrijf zich kon aanmelden,’ aldus Dijsselbloem.
Aan het seminar namen zestig tot zeventig vertegenwoordigers van Oekraïnse, Nederlandse en internationale bedrijven deel. ‘Geen van de achttien personen op de EU-sanctielijst heeft aan het seminar deelgenomen.’
Dijsselbloem geeft in de brief enkele cijfers over de onderzoeken die FUI-Nederland vanaf 1 januari 2013 heeft gedaan naar transacties tussen de Oekraïne en Nederland. ‘Het betreft 1475 transacties die te relateren zijn aan transacties tussen Nederland en Oekraïne en 359 transacties te relateren aan personen met de Oekraïense nationaliteit. Het merendeel van de transacties betreft moneytransfers met bescheiden bedragen en aankopen van tweedehandsauto’s die vervolgens worden geëxporteerd. Voorts heeft FIU-Nederland aangegeven van trustkantoren in de periode 2010-2013 twee ongebruikelijke transacties ontvangen te hebben die aan Oekraïne te relateren zijn, waarvan er één verdacht is verklaard. Hiermee was een bedrag van € 4 mln gemoeid.’