De grote Nederlandse advocatenkantoren herkennen zich niet in een Britse trend die Legal Week eind vorige week schetste. De eerste maanden van dit jaar leverden bij de grootste Britse kantoren 17 procent minder nieuwe partnerbenoemingen op ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, schrijft het magazine.
Door Joris Rietbroek
Werden er in de eerste maanden van vorig jaar nog 121 Britse advocaten partner binnen de dertig grootste kantoren van Groot-Brittannië, in 2013 waren dat er tot nog toe 101. De vooruitzichten voor ambitieuze, jonge Britse advocaten om op een goede dag tot partner benoemd te worden, lijken zodoende te slinken. De cijfers zijn weliswaar van de korte termijn, maar in combinatie met ogenschijnlijk minder meldingen van nieuwe partnerbenoemingen op Advocatie de laatste tijd, rijst toch de vraag: is die trend ook waarneembaar bij de grootste Nederlandse kantoren?
Een belronde langs die kantoren leert dat de geschetste Britse trend bij hen niet zichtbaar is. Bij NautaDutilh bijvoorbeeld, het kantoor met de meeste partners (zestig) in Nederland, signaleert woordvoerder Nicole Segboer geen afname. “Zowel per 1 januari 2012 als per 1 januari 2013 heeft NautaDutilh twee partners benoemd. Verder is het zo dat het aantal partnerbenoemingen per jaar wisselt en afhankelijk is van vele interne en externe factoren.”
Eigen kweek
Ook bij AKD (34 partners) is er geen vermindering in het aantal partnerbenoemingen ten opzichte van andere jaren, zegt communicatieadviseur Esther van Tol. “Per ingang van 1 juni 2013 is bij AKD weer een aantal advocaten tot salary partner en tot partner-aandeelhouder benoemd. Over die nieuwe benoemingen melden we binnenkort meer.” Bij De Brauw Blackstone Westbroek:schommelt het aantal equity partners al jaren rond de zestig en is het aantal nieuwe benoemingen niet significant afgenomen. “In 2011 benoemden wij nog vier nieuwe partners, en in 2012 twee”, zegt managing partner Martijn Snoep. “Allemaal uit eigen kweek. In de komende jaren verwachten we niet dat dit zal wijzigen.”
Bij Stibbe (37 partners) zijn er jaarlijks doorgroeimogelijkheden voor talentvolle medewerkers, zegt woordvoerder Liesbeth Lanser. “We verwachten ook niet dat dit zal veranderen. Op 1 januari 2011 werden er twee partners benoemd, per januari 2012 en januari 2013 drie. De meeste van deze partners zijn als stagiair bij ons begonnen; we werken relatief weinig met horizontale instromers omdat we geloven in het principe ‘groei door eigen kweek’. Ondanks de crisis is de concurrentie niet anders dan andere jaren. Wij focussen ons op complexe, gespecialiseerde zaken en zijn hierdoor continu druk bezet. Zo blijft er ruimte om door te groeien, ook in de partnergroep.”
Tegengestelde trend
Volgens Mieke de Vos, bestuurssecretaris van de Amsterdamse Allen & Overy-vestiging (momenteel 38 partners), is er binnen haar kantoor wereldwijd eerder een tendens die tegengesteld is aan de trend zoals Legal Week die schetst. “Wereldwijd is het aantal nieuwe partnerschappen binnen ons kantoor de laatste tijd juist toegenomen. Dus als je zou kijken naar de kansen om partner te worden; die zijn er bij ons nog genoeg. Verder onderscheiden wij ons natuurlijk van puur nationale kantoren doordat we wereldwijd opereren en aankomende partners ook internationale toetredingstrajecten moeten doorlopen. In Amsterdam zijn er per 1 mei twee partners uitgetreden en zijn er twee nieuwe benoemd, wat geheel in lijn is met de omvang van het Amsterdamse kantoor.“
Hetzelfde verhaal bij Houthoff Buruma (55 partners), weet advocaat en partner Bas Le Poole te melden. “Het afgelopen jaar hebben we zes nieuwe partners benoemd, naar verwachting zullen er in juni weer twee nieuwe benoemingen zijn.” Een reden voor de klaarblijkelijke afname bij de grote Britse kantoren zijn volgens Le Poole mogelijk de onzekere economische omstandigheden. “Het is moeilijk te zeggen. Nieuwe partners benoemen is een indicatie van hoe goed het gaat met een kantoor. Het is een investering voor de toekomst, en daar zijn de Britten nu mogelijk iets voorzichtiger mee.”