Per 1 juli is Mijntje Lückerath-Rovers benoemd tot voorzitter van de raad van commissarissen (RvC) van Pels Rijcken. Daarmee stelt Pels Rijcken een RvC in met externe toezichthouders. Ook heeft het kantoor zijn notariële dienstverlening definitief beëindigd naar aanleiding van de miljoenfraude bij het kantoor, die in maart vorig jaar uitkwam.
Lückerath-Rovers zal de verdere samenstelling van de RvC, een toezichthoudend orgaan, ter hand nemen. In totaal worden voor de RvC van Pels Rijcken drie leden benoemd, waarvan Lückerath-Rovers nu de eerste is. Ze is hoogleraar corporate governance aan de Tilburg University en TIAS School for Business and Society. Daarnaast zetelt Lückerath-Rovers in de RvC’s van NRC Media, Diergaarde Blijdorp en het Erasmus MC.
Nieuwe RvC
De nieuwe RvC van Pels Rijcken moet zorgen voor structureel en geïnstitutionaliseerd toezicht op, en meer controle en advies binnen het kantoor.
‘De RvC is bedoeld om met een blik van buiten een klankbord te zijn voor het bestuur, tegenspraak te bieden en gevraagd en ongevraagd advies te geven. De RvC zal worden belast met het houden van toezicht op het beleid van het bestuur, de realisatie van de strategische doelstellingen en de wijze waarop het bestuur het beleid uitvoert. Ook zal de RvC toezicht houden op de effectiviteit van de interne risicobeheersings- en controlesystemen, de integriteit en kwaliteit van de financiële verslaggeving en het informatiebeveiligingsbeleid,’ valt te lezen op de website van het kantoor van de landsadvocaat.
Noodzakelijk, want het kantoor kwam vorig jaar in opspraak door de miljoenenfraude van wijlen Frank Oranje – oud-bestuursvoorzitter van en notaris bij Pels Rijcken – en werd vervolgens het onderwerp van diverse onderzoeken. Het instellen van een RvC is een antwoord hierop, maar maakt deel uit van ‘een breder pakket van maatregelen op het gebied van de governance van Pels Rijcken’. Zo werd recent ook Yolanda Paulissen aangesteld als extern bestuurder en Emmeline van Heukelem als directeur risk & compliance.
Bovendien werd vorig jaar, nadat de fraude aan het licht kwam, besloten tot het afstoten van het notariaat. Dat besluit heeft zich eveneens per 1 juli voltrokken, waardoor Pels Rijcken vanaf heden sec een advocatenkantoor is. In overleg met de cliënten zijn de lopende dossiers overgedragen, waarbij de samenwerking is gezocht met diverse notariskantoren, meldt Pels Rijcken. ‘Ook in de toekomst zal Pels Rijcken voor zover nodig de samenwerking aangaan met notariskantoren, al naar gelang de behoefte van cliënten,’ aldus het kantoor.
Een uitdaging
De kersverse voorzitter van de RvC van Pels Rijcken, Lückerath-Rovers, staat voor een pittige uitdaging. Ze heeft zich daarom eerst verdiept in het kantoor en uitgebreid gesproken met het bestuur, de ondernemingsraad en de nieuwe directeur risk en compliance, stelt ze. Lückerath-Rovers is ervan overtuigd dat het bestuur met ‘de juiste intenties de strategische vraagstukken aan het bespreken is met de organisatie’, waarbij volgens haar de bestuursleden transparant zijn en bereid zijn om andere perspectieven erbij te betrekken.
Dat laatste is belangrijk voor Lückerath-Rovers, die naar eigen zeggen niet aan het voorzitterschap was begonnen als ze vermoedde dat het RvC ‘slechts van symbolische waarde zou zijn’ of dat er een ’top-down aansturend bestuur’ actief was bij het kantoor, dat niet openstaat voor andere gezichtspunten.
Ten slotte is het volgens de RvC-voorzitter aan het kabinet om te bepalen of de landsadvocatuur bij Pels Rijcken moet blijven. Wel geeft ze daarbij aan dat de kwaliteit van de dienstverlening van het kantoor ‘nog steeds van het allerhoogste niveau is’ en de controlesystemen verder worden aangescherpt.