Sinds 2015 kunnen klanten met JuriBlox juridische documenten en processen snel en eenvoudig vormgeven en beheren. Arnoud Engelfriet (foto) is co-founder van het platform. Aan hem om de kracht van JuriBlox uit te leggen, en hoe de toekomst van het bedrijf eruitziet met de komst van AI.
Engelfriet richtte JuriBlox op samen met compagnon Steven Ras. Beiden zijn tevens eigenaar van ICTRecht – een juridisch adviesbureau op het gebied van ICT- en internetrecht. “Echte juristen met verstand van techniek”, vindt Engelfriet. Met JuriBlox willen ze de juridische markt innoveren door contracten automatisch te genereren én contractprocessen efficiënter en veiliger in te richten.
Dat behoeft duiding. Engelfriet schetst allereerst de ontstaansgeschiedenis van JuriBlox om de zaak te verhelderen. “JuriBlox is begonnen als een spin-out van ICTRecht,” vertelt hij. “Ik bouwde in die tijd zelf legal applications, zoals onze document generator. Met die software kon je door middel van een vragenlijst juridische documenten samenstellen: wie waren de betrokken partijen? Is het document voor eindgebruik? Enzovoorts. Daaropvolgend werd met de antwoorden in no time een standaardcontract gebouwd.”
De evolutie van JuriBlox
De tool werd vervolgens in 2015 losgekoppeld van ICTRecht, en ging verder als zelfstandig bedrijf: JuriBlox. “Daarvoor hebben we nog wel wat gesleuteld aan de dienst,” vertelt Engelfriet. “Zo konden bedrijven eerst geen eigen contracten erin stoppen. Terwijl deze documenten vaak verschillen per bedrijf, en per functie. Arbeidscontracten kunnen bijvoorbeeld altijd passages over een leaseauto bevatten. Als je in JuriBlox dan die functie aanvinkt, wordt dat automatisch opgenomen.”
Inmiddels is JuriBlox nog verder geëvolueerd en kunnen klanten dus eveneens aan de slag met contractprocessen. Engelfriet: “Naast automatisch juridische documenten samenstellen, kunnen klanten hier ook aan samenwerken. Zo kunnen de documenten samen worden gecontroleerd, gewijzigd en bijgehouden.” Normaliter allemaal handwerk voor de jurist, vult Engelfriet aan, maar met JuriBlox kortom niet meer.
Dat automatiseringsproces leidt tot lagere legal-kosten en hogere arbeidsproductiviteit, verzekert Engelfriet. Bovendien is de kans op fouten minder groot. “Wij juristen zijn gewend om veel dingen handmatig te doen,” concludeert hij. “Maar eigenlijk nemen wij daardoor te veel risico. Mensenwerk is immers foutgevoelig: als je dingen manueel doet, kunnen dingen misgaan.”
Acceptatie van legal tech
Desalniettemin is legal tech altijd een moeilijk punt voor juristen, meent de medeoprichter van JuriBlox. “We zijn erg gewend om dingen op de ouderwetse manier te doen,” zegt Engelfriet. Zijn platform biedt echter de mogelijkheid om louter ‘laaghangend fruit’ snel en foutloos aan te pakken; de saaiere repetitive tasks. “Hierdoor blijft er meer tijd en ruimte over om de meer uitdagende, lastige juridische werkzaamheden op te pakken.”
Dat lijkt een win-win, maar volgens Engelfriet is er pas sinds de coronacrisis écht serieuze aandacht voor legal tech vanuit de juridische sector. “Er was toen plots noodzaak om alles, ook onderhandelingen over contracten, op afstand elektronisch te regelen. Tot die tijd kon je nog zeggen: wij willen of doen dat niet,” vertelt hij. Daarnaast betoogt Engelfriet dat er sinds de pandemie meer nadruk ligt op kostenbesparing bij met name bedrijfsjuristen. “De directie is zich gaan afvragen waarom die kosten zo hoog liggen bij juridische afdelingen. Is een extern advocatenkantoor altijd nodig? Kunnen we het zelf niet oplossen met legal tech? Dat soort vragen.”
AI als next step
Waar corona kortom een breekijzer was voor legal tech, vormt AI het volgende hoofdstuk. “Er is momenteel veel hype rondom generative artificial intelligence,” verklaart Engelfriet daarover. “Maar de grote uitdaging is natuurlijk om daadwerkelijk meerwaarde te bieden voor de klant. Dat is even zoeken, maar ik denk dat in onze sector duidelijk is dat wij op het gebied van AI en juridische informatiesystemen veel kennis in huis hebben.”
De missie voor JuriBlox is om het platform met kunstmatige intelligentie nog gebruiksvriendelijker te maken, en vooral om juristen te overtuigen zo’n tool te gebruiken. “We willen AI daarom meer integreren in document automatisering, workflow management en document review,” aldus Engelfriet. “Het systeem moet met AI precies inschatten wat nodig is in een contractproces, en waar nodig zaken herschrijven of aanpassen.”
Een probleem is daarbij volgens de JuriBlox-co-founder dat AI-systemen als ChatGPT verschillende antwoorden geven op dezelfde vraag. “Daar hangt dan een zweem omheen alsof het gegeven antwoord dé waarheid is,” stelt hij. “Maar juristen weten dat bij legal vraagstukken juiste interpretatie en context van belang zijn. Zij zitten niet te wachten op zulke stellige antwoorden.”
Een ‘specifieke provider’ als JuriBlox kan dan soelaas bieden, zegt Engelfriet tot slot. “Een dienst die een AI-systeem weet af te bakenen zodat er geen meerdere antwoorden mogelijk zijn – en die jouw dataset, modellen en teksten gebruikt zodat de tool de contracten nog meer toespitst op de gebruiker of de identiteit van het bedrijf.”