Notarissen kunnen, hoewel niet wettelijk verplicht, werken met een meldcode bij het rappoteren van uitbuiting of financieel misbruik. Dat dit al gebeurt, blijkt uit het stappenplan dat door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is ontwikkeld. Dit antwoordt staatssecretaris Teeven op Kamervragen. Die Kamervragen werden gesteld naar aanleiding van de EO-uitzending De Vijfde Dag over een 22-jarige jongen die trouwt met zijn 79-jarige dementerende oudtante.
Volgens de staatssecretaris neemt de notariële beroepsgroep het probleem van financieel misbruik van ouderen serieus. Zo heeft de KNB zelf contact gezocht met het ministerie van Veiligheid en Justitie om het probleem gezamenlijk aan te pakken. Ook heeft de KNB een stappenplan ontwikkeld voor notarissen over wat zij kunnen doen bij constatering of vermoeden van financieel misbruik. ‘Door dit stappenplan, gebaseerd op de Wet meldcode, controleert een notaris de wilsbekwaamheid van zijn cliënt. Dit past goed in de notariële taakopvatting. Deze actieve houding is dus nu al geworteld in de beroepsethiek van de notaris,’ aldus de staatssecretaris.
Daarnaast neemt het notariaat deel aan de pilots in een zevental gemeenten in het kader van het Actieplan ‘Ouderen in veilige handen’. Daarin werken verschillende partijen, waaronder de notarissen, met elkaar samen om financieel misbruik aan te pakken. Volgens de staatssecretaris moet uit de resultaten van deze pilots, die eind 2014 worden afgerond, nog duidelijk worden of er verdere maatregelen nodig zijn.
In De Vijfde Dag kwam de situatie aan de orde van een notaris die alle zorgvuldigheidseisen rondom wilsbekwaamheid negeerde en in één dagdeel een testament passeerde waarin een dame op hoge leeftijd haar achterneefje als enig erfgenaam aanwees.