Strafrechtadvocaat Nico Meijering heeft woensdagmorgen niets losgelaten tijdens een getuigenverhoor in de Amsterdamse rechtbank. Het Openbaar Ministerie had Meijering gedagvaard om als getuige te worden gehoord in vier liquidatiezaken. Het ANP meldt dat Meijering ruim een half uur vragen van de rechter-commissaris op zich afgevuurd kreeg, maar zich voortdurend beriep op zijn verschoningsrecht.
De advocaat werd vervolgens kwaad over de verslaglegging van het verhoor, waarin zijn antwoorden steeds als de vragen van de rechter-commissaris waren verpakt. Hierop verliet hij de rechtbank. Volgens zijn advocaat, Lian Mannheims van De Roos en Pen Advocaten, hoeft Meijering niet te vrezen voor een gijzeling door justitie. Dit werd hem duidelijk gemaakt tijdens het verhoor.
Het kantoor van Meijering, Meijering Van Kleef Ficq & Van der Werf Advocaten, plaatste woensdagmorgen een nieuwsbericht over de dagvaarding op zijn website. Het OM wilde Meijering volgens het kantoor horen vanwege uitlatingen die hij eind september vorig jaar had gedaan in een uitzending van het tv-programma Pauw. In de uitzending zei Meijering dat ‘het beleid van het OM inzake kroongetuigen juist tot méér liquidaties leidt, terwijl het niet of nauwelijks tot oplossing van liquidaties kan leiden.’ De hoofdofficier van justitie van Amsterdam, mr. Hofstee, had zich al tevergeefs over deze uitlatingen beklaagd bij de Amsterdamse Orde van Advocaten.
Het advocatenkantoor verwijt justitie nu ‘misbruik van strafprocessuele middelen’ te maken, zodat het OM ‘de veiligheid van Meijering in gevaar brengt en daarmee kritiek op het OM tracht te smoren.’ “Immers, alléén reeds de suggestie dat een advocaat als getuige zou verklaren omtrent hetgeen hem als advocaat ter ore is gekomen, brengt grote veiligheidsrisico’s met zich mee – des te meer daar waar het om liquidatiezaken gaat,” aldus het kantoor.
Het OM stelt in een woensdagmiddag gepubliceerd bericht dat het oproepen van Meijering als getuige niets te maken heeft met diens mening over de kroongetuigeregeling in het Passage-proces. In het televisieprogramma stelde de advocaat volgens het OM dat hij bepaalde informatie niet van zijn cliënten had gekregen, zodat het verschoningsrecht niet van toepassing zou zijn. “Dat betekent dat voor Meijering, net als voor elke ander burger die kennis draagt van strafbare feiten, geldt dat hij gevraagd kan worden daarover te getuigen.”